Zeeheldenwandeling

Ons museum is gevestigd in het Zeeheldenkwartier: een van de gezelligste stadswijken van Den Haag. Als cadeau aan onze buren maakten wij een unieke wandeling door deze historische buurt! Wat waren belangrijke mediamomenten waarin de zeehelden terugkwamen? Deze wandeling neemt je mee langs verschillende bekende straten en plekken in het Zeeheldenkwartier. Tijdens de wandeling zie je Polygoonjournaals over bekende plekken uit het Zeeheldenkwartier en de zeehelden waaraan de straten en wijk hun naam hebben te danken.

Introductie

Het Zeeheldenkwartier is aangelegd tussen 1870 en 1890 om woonruimte te bieden aan het snelgroeiende aantal inwoners in Den Haag. Onder andere veel ambtenaren, militairen, Indische verlofgangers, middenstanders en andere ‘gegoede burgerij’ vonden er een woning. Veel straten werden- in die tijd vol nationalistische gevoelens- vernoemd naar zeehelden uit de zeventiende eeuw. Admiraals en andere zeevaarders, die we nu niet meer alleen op hun grootse, maar ook op hun donkere daden beoordelen waar het gaat om kolonialisme en slavernij. De straatnamen en bijzondere gebouwen in deze wijk vormen de leidraad van deze bijzondere wandeling door de mediageschiedenis.

Startpunt: Museumcafé Alma

De Zeeheldenwandeling begint bij Museumcafé Alma, gevestigd in mediamuseum Beeld & Geluid in Den Haag aan de Zeestraat 82. Start- of eindig je wandeling in dit café en drink een heerlijke kop koffie met een lekkernij.

Hoe werkt het?

De route loopt in een rondje, we raden je aan om in de Zeestraat te starten. Op deze plattegrond vind je tien plaatsen die de naam dragen van diegenen waarover de mediamomenten gingen.

  • Scan met de camera van je telefoon de QR-codes op de plattegrond
  • Deze codes leiden je naar de juiste websitepagina waar het mediamoment te vinden is in de vorm van een video en een tekstje
  • Bekijk de video en de bijbehorende tekst!

Tip!

De wandeling met unieke beelden duurt ongeveer een uur en neemt je mee door de gezelligste straten van het Zeeheldenkwartier. Leuke tip: loop binnen voor een drankje in ons museumcafé Alma, of word mediawijzer door een bezoek aan ons mediamuseum!

#zeeheldenwandeling

Als je de wandeling hebt gedaan, deel dan op je favoriete socialmediakanaal een foto in een van de straten uit de wandeling met #zeeheldenwandeling. Vinden we leuk!

Plattegrond

Kom langs in het museum om de wandeling gratis af te halen, of print de plattegrond zelf op A4 formaat via de onderstaande knop!

Geen printer?

Het is ook mogelijk om de zeeheldenwandeling te volgen zonder de plattegrond uit te printen. Klik op de onderstaande buttons om de bijbehorende Polygoons te bekijken.

De bijzondere collectie Postmuseum in de spotlights

Opening van de vergaderingen van het Internationale Hof van Justitie

Herdenking van van Speijk

Staking van de KLM-vliegers

Aankomst prins Hendrik op Prinsjesdag

Het vertrek van de ‘Van Galen’

Het vertrek van de torpedojager Piet Hein

Hr.Ms. Tromp terug in Nederland!

De herdenking van Michiel de Ruyter


De slag bij Kangean