Newsroom

Nieuws is er altijd en overal. Nieuwsfeeds op je smartphone, nieuwsorganisaties op je tijdlijn of in de vorm van apps. Maar hoe komt dat nieuws eigenlijk tot stand en wie bepaalt of iets nieuws is of niet?

In deze workshop zijn de leerlingen de redactie van een nieuwswebsite en krijgen zij te maken met de dilemma’s waar journalisten dagelijks voor staan. Een uitdagende workshop die leert dat nieuws een selectie én een product is dat nog gemaakt moet worden.

Redacties van nieuwsmedia staan elke dag voor lastige, redactionele keuzes: Hoe snel kunnen wij dit nieuws brengen? Welke headline is pakkend? Hoe zetten we social media in? Wie interviewen we? Gebruiken we die anonieme bron? Is er een duidelijk onderscheid tussen feiten en meningen? Welke invalshoek gebruiken we en is het mogelijk om meerdere perspectieven te belichten?

In deze workshop zijn de leerlingen de redactie van een nieuwswebsite waarbij al deze dilemma’s voorbij komen en ze pittige keuzes moeten maken. Ze maken hun eigen video-items en met interactieve spel- en werkvormen leren de leerlingen welke krachten van invloed zijn op het nieuws en hoe keuzes van een journalist tot stand komen.

Praktische info

  • Geschikt voor: VO/MBO
  • Duur: 180 minuten exclusief eventueel museumbezoek
  • Prijs: € 275 per groep (op locatie kosten in overleg)
  • Op locatie: mogelijk
  • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen

Voorbereiding: download de handleiding voor de begeleiders

Aanvragen

Duur:
3 uur
Locatie:
Beeld en geluid Den Haag
Boek workshop
Delen