Meme Machine

Geschikt voor groep 5 tot 8 leerlingen
Een gesprek op sociale media is niet meer compleet zonder emoji’s, gifs of memes. In deze workshop leren leerlingen hoe deze beeldtaal werkt en ze gaan ze zelf creatief aan de slag.

Nu steeds meer kinderen een mobiele telefoon hebben, is beeldtaal (het communiceren met emoji, GIFs en memes) voor kinderen een belangrijke vorm van communicatie. Emoji is zelfs volgens Brits onderzoek de snelst groeiende taal ter wereld! Dit is een verrijking van de taal omdat het je in staat stelt om je gedachten en emoties uit te drukken in beeld. Maar het kan ook leiden tot misverstanden. Komt je boodschap wel goed over? Wat kun je uitdrukken met deze beeldtaal en wat niet? En hoe ontstaan misverstanden?

Leerlingen in groepen 5 t/m 8 worden in deze workshop uitgedaagd om hun emoties uit te drukken in een zelfgemaakte emoji en GIF’s met archiefmateriaal uit ons archief. Na afloop van de workshop weten leerlingen hoe beeldtaal werkt, dat er (culturele) verschillen zijn in de interpretatie ervan en dat hierdoor miscommunicatie kan ontstaan.

Aansluiting kerndoelen PO

Kunstzinnige oriëntatie

  • Kerndoel 54: leerlingen leren beelden te gebruiken om er gevoelens mee uit te drukken en om ermee te communiceren
  • Kerndoel 55: leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren

Oriëntatie op jezelf en de wereld

  • Kerndoel 44: leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik (smartphone en beeldtaal elementen die gebruikt worden in communicatie, zoals emoji, GIFs en memes)

Praktische info

  • Geschikt voor: PO groep 5 -8
  • Duur: 120 minuten exclusief eventueel museumbezoek
  • Prijs: € 250 per groep (op locatie kosten in overleg)
  • Evt. op locatie te boeken
  • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen

Voorbereiding: download de handleiding voor de begeleiders

Aanvragen

Duur:
120 minuten exclusief eventueel museumbezoek
Groepen:
maximaal 30 leerlingen
Prijs:
€ 250 per groep (op locatie kosten in overleg)
Delen