Medialogica

Media hebben veel invloed op de manier waarop wij als publiek naar elkaar en de wereld kijken. Maar in hoeverre zijn de media een betrouwbare gids?
Media hebben veel invloed op de manier waarop wij als publiek naar elkaar en de wereld kijken. Maar in hoeverre zijn de media een betrouwbare gids?

In de masterclass Medialogica ontrafelen leerlingen samen met de experts van Beeld en Geluid en omroep Human de mechanismen die schuilgaan achter grote gebeurtenissen in de media en mediahypes.

Na slapen en werken besteden wij de meeste tijd aan het gebruik van media. Zij dienen als gids om greep te krijgen op de werkelijkheid, ze bepalen in belangrijke mate ons beeld van de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn ze een betrouwbare gids? Hoe verhoudt het beeld dat zij schetsen zich tot de werkelijke wereld? Welke mechanismen zijn er aan het werk? Dat is waar het in het Human-programma Medialogica om gaat.

Beeld en Geluid en omroep Human slaan de handen ineen voor een educatief en interactief programma over de waarheid van het nieuws. Onder leiding van de experts van Human en Beeld en Geluid ontrafelen je leerlingen de mechanismen die schuil gaan achter de werking van grote gebeurtenissen in het nieuws en mediahypes.

Tijdens de Masterclass Medialogica gaan leerlingen in groepjes aan de slag met het analyseren van een grote gebeurtenis in het nieuws en leren zij hoe de werkelijkheid verdrongen kan worden door beelden, met een nieuwe werkelijkheid tot gevolg. Ook gaan we in gesprek over onze eigen rol en die van de media in het ontstaan en de kracht van de publieke opinie.

Deze masterclass is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Human en Beeld en Geluid. 

Praktische info:

  • Geschikt voor: VO/MBO
  • Duur: 90 minuten exclusief eventueel museumbezoek
  • Prijs: € 225 per groep (op locatie kosten in overleg)
  • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen

Voorbereiding: download de handleiding voor de begeleiders

Aanvragen

Duur:
90 minuten
Groepen:
maximaal 30
Prijs:
€225
Delen