‘Vogels gaan dood door straling G5-netwerk’, ‘toen hij een hele fles azijn in het toilet goot, gebeurde er DIT’ en ‘zeven redenen waarom chocolade eten goed is voor je gezondheid!!’. Dit is pulpnieuws. We delen en liken dit soort berichten veel vaker dan serieus nieuws en dus bereiken ze veel meer mensen. Ook kinderen die net hun eerste smartphone hebben gekregen, worden verleid om op nepnieuws te klikken en te verspreiden. Hoe kunnen we nepnieuws nou écht leren herkennen?
Deze workshop leert leerlingen nepnieuws te begrijpen door het zelf te maken. Ze kruipen in de huid van een nepnieuwsmaker en zien hoe makkelijk het is om mensen erin te laten trappen. Vervolgens maken ze zelf nepnieuws. Wie weet de meeste mensen voor de gek te houden?
In deze workshop werken we volgens de methoden en filosofieën van onze partner DROG. Deze zijn gebaseerd op de resistentietheorie of inoculatietheorie: het idee dat mensen kunnen worden “gevaccineerd” tegen valse informatie door ze een afgezwakte versie van een bericht voor te schotelen. Samen met de Universiteit van Cambridge heeft DROG onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze aanpak. Het bleek dat er een significante verbetering zichtbaar was bij de testpersonen in het herkennen van nepnieuws.
Programma
Praktische informatie
Voorbereiding: download de handleiding voor de begeleiders