De grens van de grap

Waarom lig je bij de ene meme of satirische sketch dubbel van het lachen maar word je boos om de ander? Satirische humor is soms bijtend of baanbrekend, dan weer luchtig.

Satire is lachen, maar doet soms ook wat pijn. En wat heeft persvrijheid met satire te maken? In deze workshop buigen leerlingen zich over deze vragen en ontdekken ze waar hun eigen grenzen liggen.

Satire is een belangrijk middel om gevoelige en maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Maar wat de een grappig vindt, kan voor een ander beledigend zijn. Zitten er grenzen aan satire? En hoe zit dat in andere landen? In deze workshop leren we wat het betekent om te mogen zeggen en schrijven wat je wilt.

De grens van de grap laat leerlingen via herkenning en hilariteit nadenken over het belang van satire voor een vrije en open samenleving. De workshop leert leerlingen beeldtaal van satire te interpreteren, de bedoeling van de maker te herkennen en betekenis te geven.

De workshop is drieledig. Een plenair inhoudelijk en interactief deel waarin we ingaan op wat satire is en een opdracht om zich het thema eigen te maken. Afsluitend ontdekken de leerlingen waar de eigen satire-grenzen liggen en die van hun klasgenoten. Welke persoonlijke waarden zijn verbonden aan jouw grenzen? Waar komen deze waarden vandaan en waarom kwetsen zij jou wel en de ander niet?

Praktische info

  • Geschikt voor: VO leerlingen en MBO-studenten (16+ jaar)
  • Duur: 120 minuten exclusief eventueel museumbezoek
  • Prijs: € 250 per groep (op locatie kosten in overleg)
  • Op locatie: mogelijk
  • Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen

Voorbereiding: download de handleiding voor de begeleiders

Aanvragen

Duur:
120 minuten exclusief eventueel museumbezoek
Groepen:
maximaal 30 leerlingen
Prijs:
€ 250 per groep (op locatie kosten in overleg)
Boek workshop
Delen