Over museum Beeld & Geluid in Den Haag

Bij Beeld & Geluid in Den Haag ontdek je alles over nieuws. Hoe wordt nieuws gemaakt en verspreid en wie bepaalt wat jij te zien krijgt? Na een museumbezoek snap je hoe nieuws jouw blik op de wereld vormt en weet je welke impact het heeft als jij verhalen deelt.

Nieuwswijsheid

Wanneer is nieuws te vertrouwen en wanneer is het gemanipuleerd? Zie je het verschil tussen betrouwbare verhalen en bewust bedachte desinformatie? In een digitale wereld, waarin iedereen z’n eigen verhaal overal kan posten, kan je dat onderscheid steeds lastiger maken. Daarom staan wij voor nieuwswijsheid en een wereld waarin jij je bewust bent hoe nieuws wordt gemaakt en hoe je zelf nieuws beïnvloedt door verhalen of filmpjes te delen.  

Speurtocht

Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar hebben we de Media Speurtocht ontwikkeld. Een leuke manier om te leren over journalistiek, persvrijheid en nieuwswijsheid. Zoek de antwoorden op de vragen en er verschijnt een woord. Heb je het woord goed? Dan ontvang je een kleinigheidje!

Wat zie, doe en ervaar je in het museum?

1e verdieping: politici en journalisten en media


Je onderzoekt de verschillende rollen van burgers, politici en journalisten. Zo ervaar je dat het onder druk van flitsende camera’s en vragen van journalisten een uitdaging is om bij je verhaal te blijven als je zelf een persconferentie geeft. En als je van dit verhaal dan een krantenpagina moet maken, kies je dan voor sensatie of waarheid? Hoe belangrijk is persvrijheid voor onze journalistiek? En natuurlijk bereken jij je BMI (Bewust met Media Index); hoe mediawijs ben jij?

2e verdieping: jij draait aan de knoppen!


Niet alleen journalisten verspreiden nieuws: wij doen zelf ook volop mee! Hoe zet je sociale media in om aandacht te krijgen voor wat jij belangrijk vindt? Kies je voor het verspreiden van een ludieke meme of trek je naar het Malieveld en start je je eigen protestactie? Ontdek welke keuzes je hebt en waar jouw grenzen van meningsuiting liggen.

3e verdieping: Den Haag


Natuurlijk kijken we ook naar wat er gebeurt in onze eigen stad Den Haag. Hoe komt Den Haag (inter)nationaal en lokaal in het nieuws? En hoe belangrijk is Haagse Humor om een tegengeluid te kunnen geven? Welke stadsgenoten herken jij die een missie in de media hebben?

4e verdieping: Tijdelijke tentoonstelling

Als aanvulling op de vaste tentoonstelling presenteren wij op de 4e verdieping een tijdelijke tentoonstelling die gemiddeld iedere 3 maanden vernieuwd. Bekijk hieronder de tentoonstelling die op dit moment te zien is en houd onze agenda in de gaten.

Met een regulier museumticket heb je automatisch toegang tot de tijdelijke tentoonstelling.


De Nieuwswijzer

De Nieuwswijzer is een handleiding door de tentoonstelling in de vorm van een boekje om jouw bezoek nog prettiger te maken. Deze krijg je gratis mee bij jouw museumbezoek.

Omdat er geen vaste looproute is, vertellen we je hier wat de handigste volgorde is en geven we extra achtergrondinformatie over onderwerpen en objecten in het museum. Daarnaast lees je hier leuke feitjes en persoonlijke verhalen. Scan de QR-codes en bekijk interessante interviews. Wie weet verander je misschien straks wel wat aan hoe je zelf media gebruikt. 

Kortom

Bij Beeld & Geluid in Den Haag leer je bewuster een weg te vinden in het medialandschap en brengen we je aan het lachen, denken én aan het twijfelen. Ons museum is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. Voor kinderen tussen 8 en 12 jaar is er een speciale familieroute.