Nieuwswijsheid

Goed geïnformeerd zijn is essentieel. Zo weet je wat belangrijk is voor jou en welke keuzes je in je leven wil maken. Maar als via sociale media steeds vaker berichten worden gedeeld waarin betrouwbare informatie niet zo serieus wordt genomen, dan heb je een probleem.

Nieuwswijsheid is voor Beeld & Geluid in Den Haag een vertrekpunt van veel van haar activiteiten. In workshops, seminars en in ons museum. Met een eigen Producent en Onderzoeker Nieuwswijsheid verzamelen we alle kennis op dit terrein en werken we met vele partners samen om nieuwswijs zijn overal bekend te maken.

Door nieuwe technologie zijn we sneller geïnformeerd, maar dat is niet zonder gevaar. Want ook valse informatie kan makkelijker worden verspreid en doelbewust groepen mensen misleiden.


Voordat er internet was, haalden we informatie uit dezelfde televisieprogramma’s en lazen we kranten die voor iedereen te lezen waren. Maar sinds we online zijn en op vele plekken nieuws of andere verhalen zien, is dat veranderd. 


In besloten groepschats zoals op Facebook en Telegram gaat nepnieuws rond met een kleine kans dat het wordt tegengesproken. Apps zoals TikTok en YouTube zetten kunstmatige intelligentie in om je nieuwe video’s aan te raden. Misschien zie je alleen nog maar video’s met slechts één kant van het verhaal. En ziet je buurjongen een heel ander verhaal.


Kunstmatige Intelligentie wordt ook gebruikt om beeld en geluid aan te passen en te manipuleren. Zo goed, dat het haast niet meer van onbewerkt beeld te onderscheiden is. Het gevolg is dat mensen misleid kunnen worden met nepfoto’s. Maar ook wordt gevreesd dat steeds meer mensen ook de onbewerkte beelden niet meer vertrouwen.

Hoe houdt Beeld & Geluid in Den Haag zich hiermee bezig?

Nieuwswijsheid is voor Beeld & Geluid in Den Haag een vertrekpunt van veel van haar activiteiten. In workshops, seminars en in ons museum. Met een eigen Producent en Onderzoeker Nieuwswijsheid verzamelen we alle kennis op dit terrein en werken we met vele partners samen om nieuwswijs zijn overal bekend te maken.

De tentoonstelling in het mediamuseum laat je zien hoe nieuws wordt gemaakt en wie daar invloed op hebben. Je ontdekt welke keuzes achter het nieuws zitten, maar ook welke rol jij zelf hebt met jouw mediagedrag. Bekijk hieronder wat voor activiteiten er de komende tijd bij ons plaatsvinden.

Bekijk onze agenda

Onderwijsworkshops

In speciale workshops voor het onderwijs, is nieuwswijsheid steeds het uitgangspunt.
Dit zijn onze workshops:

1. Grens van de grap

Satire is een belangrijk middel om gevoelige en maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Maar wat de een grappig vindt, kan voor een ander beledigend zijn. Zitten er grenzen aan satire? En hoe zit dat in andere landen? In deze workshop leren we wat het betekent om te mogen zeggen en schrijven wat je wilt. 

2. Fake news

In deze workshop worden studenten getraind in het bestrijden van nepnieuws en desinformatie aan de hand van de methoden en filosofieën van onze partner DROG. De studenten maken kennis met de technieken en mechanismen die schuilgaan achter de wereld van desinformatie en zullen zelf nepnieuws maken én verspreiden.

3. Newsroom

In deze workshop zijn de leerlingen de redactie van een nieuwswebsite waarbij al deze dilemma’s voorbij komen en ze pittige keuzes moeten maken. Ze maken hun eigen video-items en met interactieve spel- en werkvormen leren de leerlingen welke krachten van invloed zijn op het nieuws en hoe keuzes van een journalist tot stand komen.

4. Medialogica

Tijdens de Masterclass Medialogica, een samenwerking tussen Human en Beeld & Geluid, laten we zien hoe de werkelijkheid verdrongen kan worden door beelden, met nieuwe werkelijkheden tot gevolg. Hoe werkt de totstandkoming van de publieke opinie en welke rol spelen media en wij zelf daarin?

Isdatechtzo?

Om het onderwerp nieuwswijsheid zo breed mogelijk bekend te maken, werkt Beeld & Geluid in Den Haag samen met platforms waar kennis hierover wordt gedeeld met diverse doelgroepen. Zo zie en lees je op Isdatechtzo.nl laagdrempelig hoe makkelijk je nepnieuws tegenkomt en hoe je dat kan herkennen. Wij leveren verhalen voor deze handige website vol tips and tricks.

Artikelen

Lees hier enkele artikelen over nieuwswijsheid.

Samenwerkingen

Bekijk hieronder een overzicht van onze partners.

Contact