Gebruik de chat actief. Vraag tijdens je event aan je deelnemers of ze hun vragen willen delen in de chat. In de praktijk blijkt dat als mensen eenmaal beginnen met chatten, andere deelnemers vanzelf mee gaan doen. Wil je dit stimuleren? Vraag dan vooraf aan een aantal deelnemers om een vraag te stellen in de chat. Zo heb je zelf invloed op een actieve start en komen deelnemers met elkaar in gesprek. Er wordt niet altijd aan gedacht, maar een inhoudelijke moderator kan vragen deskundig beantwoorden en de chat inhoudelijk sturen. Vraag ook of iedereen zich kort even voor wil stellen in de chat, dan weet je van elkaar wie deelneemt. Dat overzicht kan ook de moderator helpen. Veel mensen denken dat je bij en online event niet kunt netwerken. Onzin, natuurlijk blijft live netwerken het leukst maar online zijn er ook voldoende mogelijkheden. Zet bijvoorbeeld de chat carrousel in. Dit is een module waar deelnemers random aan elkaar gelinkt worden en een bepaalde tijd met elkaar kunnen videochatten.
Mag het ook iets simpels zijn? Jazeker. Iedere deelnemer heeft haar of zijn telefoon bij de hand en kan heel gemakkelijk via WhatsApp een foto doorsturen. Maak hier gebruik van. Vraag of ze een foto willen sturen van hun werkplek. Of van het uitzicht vanaf die werkplek. Deze beelden kunnen weer getoond worden in het event. Met deze foto’s verbind je thuis met het online event. Het vertelt iets over de deelnemers, het maakt het persoonlijker en minder anoniem. Deelnemers voelen zich verbonden met elkaar.
Plug-ins zijn korte workshops die je tussendoor kunt geven aan de deelnemers van je event. Samen met Versdenkers ontwikkelde Beeld & Geluid in Den Haag zes creatieve micro-masterclasses. Ideaal voor online en hybride events. Met deze masterclasses van twee keer tien minuten breng je extra interactie en energie in je event. Denk aan workshops over tekenen/visualiseren, vloggen, storytelling, bloggen en podcasten. Het eindproduct kunnen deelnemers gelijk delen in een mailbericht of whatsapp. Op deze manier zien andere deelnemers ook het resultaat en kun je actief tips & tricks delen. Voor meer info, zie de website van Beeld & Geluid in Den Haag .
Ook wel het nieuwe radio maken genoemd. Podcasting is een contentvorm die de laatste tijd enorm in populariteit is gestegen. Een kruising tussen een radioprogramma en een tijdschrift, dat met minimale inspanning te produceren is. Laagdrempelig dus, alleen wel fijn als een workshop je op weg helpt. Medewerkers van Beeld & Geluid helpen en ondersteunen je met het inzetten van podcasting bij je event. Dat kan bijvoorbeeld al bij de uitnodiging, met een toelichting op het programma. Zo wordt de podcast een extra marketingtool. Wat denk je van de audio-opnames van je webinar gebruiken voor een podcast? Misschien word je getriggerd om een podcastserie te maken.
Zorg ervoor dat deelnemers niet passief onderuit zakken in hun bureaustoelen. Als iemand alleen maar praat is de spanningsboog snel ingekort. Het is belangrijk om de aandacht vast te houden. Breng beweging in. Dit kan je doen door je deelnemers af en toe iets anders te laten doen. Laat ze even gaan staan, geef ze de mogelijkheid om een kopje koffie te halen en laat ze dan het pakje uitpakken dat je ze eerder via de post toestuurde. Daarin iets lekkers als een brownie voor bij de koffie. Positieve reacties gegarandeerd. Organiseer een online energizer zoals een fysieke oefening op de werkplek, een leuke variatie in het programma maar ook leuk om andere deelnemers op dat moment in een stream voorbij te zien komen (via inbellen of Whatsapp).
Twee jaar ervaring met vooral online en hybride events organiseren heeft de medewerkers van Beeld & Geluid in Den Haag een enorme toolkit opgeleverd met ideeën hoe je meer impact kunt maken met je event. Een toolkit die elke dag nog wordt aangevuld. Creativiteit kent geen grenzen. Wil je meer weten over de mogelijkheden, neem gerust contact met ons op.