Verzegelde brieven van Brienne project wint tweede plek in Computable Awards 2021

Het project ‘Algoritme opent verzegeling 17de eeuwse brief’ is tweede geworden in de Computable Awards 2021. In dit project is het internationale onderzoeksteam erin geslaagd om met nieuwe computertechnieken voor het eerst een ongeopende brief uit de zeventiende eeuw te lezen. De ruim driehonderd jaar oude brief komt uit een brievenkist, die bewaard werd in een postkantoor in Den Haag en waarin in totaal 2.600 brieven zaten.

DE BRIENNE KIST

Het is een van de pronkstukken uit de collectie van mediamuseum Beeld & Geluid in Den Haag : de kist van postmeester Simon de Brienne, een 17e-eeuwse postmeester in Den Haag. Brieven die niet konden worden bezorgd, omdat iemand niet voor de brief kon of wilde betalen, of de persoon was onvindbaar, werden door hem bewaard. De kist bevat 2600 brieven, waarvan er 575 ongeopend zijn. Ze werden door een dwarsdoorsnede van de bevolking geschreven en bevatten een schat aan informatie over migratie, muziek, pers en communicatie. 

GESLOTEN BRIEVEN 

Die brieven blijven bewust gesloten. De manier van verzegelen zegt iets over de afzender, te herkennen aan specifieke vouwwijzen en persoonlijke lakzegels. Soms werd een brief in een brief verpakt, om te worden doorgestuurd door de geadresseerde naar een volgend adres. Bij geopende brieven gaat dergelijke informatie en betekenissen verloren. Tevens bestonden er in deze tijd geen enveloppen. Het opgevouwen beschreven papier vormde de buitenkant van de brief. Het algoritme om ongeopende opgevouwen brieven te kunnen lezen is daarom een grote doorbraak.

Beeld & Geluid in Den Haag stelde de brieven uit de kist de afgelopen jaren beschikbaar voor het onderzoek. In juni organiseert Beeld & Geluid in Den Haag een publieksprogramma waarin de Brienne kist centraal staat.

GEAVANCEERDE SCANTECHNOLOGIE

Het team wist de nog opgevouwen brief te lezen met behulp van röntgen-microtomografie, een geavanceerde scantechnologie. Duizenden scans pikten de ijzerdeeltjes in de inkt op en maakten zo de letters zichtbaar. De brief werd daarna digitaal geopend door een computergestuurd algoritme dat alle puzzelstukjes aan elkaar legde. Het kostte de onderzoekers vier jaar om het algoritme te ontwikkelen.

Delen