Als mediamuseum waren we in het bijzonder geïnteresseerd in de presentatie van David van der Linden. Hij sprak over de pers in de 17e eeuw. “In die tijd waren er nog geen enveloppen. Ze vouwden de brief zo dat die op een enveloppe leek en met de post mee kon. Dat kan op honderdduizend manieren. Als je ze opent, vernietig je het object.”
Den Haag was het centrum van de internationale politiek en uitgeverswereld. Van der Linden onderzocht hoe men destijds aan actueel nieuws kwam. Zoals opgetekend in Trouw: “Op veel brieven aan drukkerijen staan lijstjes met verboden boeken. Die werden vervolgens naar Frankrijk gesmokkeld.”
Ook het Algemeen Dagblad schreef over deze bijzondere kist:
“Normaliter wordt het object zorgvuldig bewaard in het depot. En daar ligt het dan, post van mensen die 300 jaar geleden hier leefden.
Ze krijgen nu een stem door het uitputtende onderzoek. Wat vertellen ze ons?
,,Er zitten schrijnende verhalen bij, van een vrouw die haar man schrijft dat ze zwanger is. Maar ook van iemand die een bastaardkind in het testament opneemt”, vertelt onderzoekster dr. Nadine Akkerman van Universiteit Leiden.”
Voor deze Simon de Brienne was de kist een ‘spaarpotje’. Hij hoopte er ooit geld mee te verdienen. De brieven onthullen ook dat Den Haag het centrum was van verboden bestsellers. Boeken die in Frankrijk illegaal waren, werden in La Haye gedrukt. De brieven zijn te zien op de website Brienne.org, of bezoek de virtuele tentoonstelling.
Verder kwamen we voorbij op Radio 2, het NOS journaal en het Jeugdjournaal.
Op 21 mei 2022 is er bij Beeld & Geluid in Den Haag een Mediacafé waarin de Briennekist centraal staat. Spinvis verzorgt een uniek optreden voor deze gelegenheid. Koop hier tickets.