TIKTOK DOOR DE OGEN VAN JONGEREN – DEEL 2

In deel 2 van deze blogserie gebruikt het onderzoeksteam de software 4CAT en Gephi om de inhoud van 270 duizend video’s te onderzoeken. Uit de analyse bleek dat jongeren vooral video’s over eetstoornissen te zien kregen door TikTok. Deze video’s kunnen vervelende gevolgen hebben en zijn ook nog eens in strijd met de eigen richtlijnen van het platform. Wil jij hier meer over weten? Lees verder!

INZICHT UIT METADATA MET 4CAT EN GEPHI

Hoe kom je te weten wat er wordt verteld in ruim 270 duizend TikTokvideo’s? Het is onmogelijk om alle video’s te bekijken, maar metadata biedt een helpende hand.

Met onderzoekstool 4CAT is het mogelijk om metadata van alle ruim 270 duizend video’s te downloaden, simpelweg door de url’s van de video’s te uploaden. Er zijn talloze analyses mogelijk, bijvoorbeeld om inzicht te krijgen in veel gebruikte hashtags.

Om overzicht te krijgen van de duizenden hashtags die in de metadata voorkomen, is onderzoekstool Gephi gebruikt. Uit het netwerk blijkt dat op de For You pagina van de onderzochte jongeren video’s voorbij kwamen over de videogames Genshin Impact en Valorant en over kunst (#art) en tekenen (#drawing).

In het Gephi-netwerk zijn de video’s waarin TikTokkers praten over hun uiterlijk niet direct zichtbaar. Dit onderwerp viel op door een analyse met PixPlot. Zie hiervoor deel 1 van deze blog-serie. PixPlot clustert informatie op basis van beelden, terwijl Gephi op basis van metadata (tekst) clustert.

Uit de combinatie van een analyses met PixPlot, 4CAT en Gephi blijkt dat TikTok tegenstrijdig handelt met betrekking tot schadelijke video’s. Enerzijds labelt tiktok de video’s als schadelijk, anderzijds worden ze actief aan jongeren getoond. Het geeft aan hoe belangrijk het is om het platform te onderzoeken door de ogen van jonge gebruikers om erachter te komen wat een aanbevelingsalgoritme voorschotelt aan deze groep.

Ben je nieuwsgierig naar meer? Klik op onderstaande button voor het volledige artikel.

Delen