Tentoonstelling EEN ZEE VAN GELUK toont 111 jaar Chinese migratie- en familieverhalen in Nederland

De nieuwjaarsviering op 1 februari is een van de belangrijkste Chinese feesten van het jaar. Een traditie waarin voorspoed en geluk een hoofdrol spelen. Ook in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam en andere Nederlandse steden wordt dit gevierd met leeuwendansen, vuurwerk en lekker eten. In 2022 zijn Chinezen al 111 jaar vermengd met de Nederlandse samenleving. Ze kwamen van overzee niet alleen vanuit China maar ook uit Engeland, Hong Kong, Vietnam, Indonesië en Suriname. Op 1 februari opent ter ere hiervan een tijdelijke tentoonstelling in museum Beeld & Geluid in Den Haag .

Nog steeds bestaat er bij veel Nederlanders een vrij eenzijdig beeld van de Chinese cultuur in Nederland. Het Chin. Ind. Rest. is inmiddels officieel tot immaterieel erfgoed verklaard, maar wat weten we verder eigenlijk van deze Nederlanders? De tentoonstelling EEN ZEE VAN GELUK 福 如東海 toont verhalen van Haagse families als Chang, Lau en Go. Met foto’s en andere materialen uit het familiearchief ontstaat een beeld van inspirerende Chinese Nederlanders dat de clichés ontstijgt. Over identiteit en trots en het belang van beeldvorming, rolmodellen en verhalen.

Als achtergrond bij de familiegeschiedenissen zijn er fragmenten te zien uit de Nederlandse televisiegeschiedenis, die laten zien hoe Chinese Nederlanders in de media werden (en worden) geportretteerd. Waarin verschilt het beeld van binnenuit met dat van buitenaf? En hoe kunnen media daar verandering in brengen? Met een bezoek aan deze tentoonstelling wordt het beeld van de Chinees-Nederlandse gemeenschap zoals je dat kent uit de media bijgekleurd en verrijkt.

Partners
De tentoonstelling is de opening van het Chinees Nieuwjaar 2022 en bevat nog niet eerder getoond beeld (film/video, foto’s), podcasts, (im)materieel erfgoed en familieverhalen. Een samenwerking tussen Beeld & Geluid in Den Haag , Stichting Meer dan Babi Pangang en Verhalenhuis Belvédère en wordt ondersteund door VSB Fonds. De tentoonstelling is geschikt voor alle leeftijden. 

Videokunst van Sarah Wong
In de lounge van het museum is een videokunstwerk te zien van kunstenaar Sarah Wong, waarin zij haar eigen Chinees-Nederlandse identiteit onderzoekt in combinatie met de beeldvorming in het media-archief.

Agenda-informatie: 

EEN ZEE VAN GELUK 福 如東海 

Beeld & Geluid in Den Haag

1 februari – 24 april 2022


Beeld & Geluid in Den Haag  laat zien welke keuzes achter het nieuws zitten, maar ook welke invloed mensen zelf hebben met hun mediagedrag.

Stichting Meer dan Babipangang is een creatief platform dat de Chinese (en bredere Aziatische) cultuur promoot en inzicht geeft om verder te kijken dan de stereotypes rondom de Chinese gemeenschap.

Verhalenhuis Belvédère is een collectief van nieuwe erfgoedmakers dat met hedendaagse vertelkunst bouwt aan een meer verbonden stad en samenleving. 

Persuitnodiging

Meld je hier aan voor de persopening op 1 februari 2022 om 15:00 uur. 
Bekijk hier de mediakit. 

Delen