Symposium ‘Bewaarplaatsen voor cultureel erfgoed in Nederland’ in huis

In Nederland zijn de afgelopen jaren veel vernieuwende depots gebouwd of zijn nu in aanbouw. Opvallend is dat de depots vanuit verschillende invalshoeken gebouwd lijken te zijn.

Wat voor type museumdepot lijkt een trend te zijn en hoe raakt dat het collectiebeheer? Hoe open kan een open en toegankelijk depot zijn en waarom zoeken veel instellingen een oplossing in een depot dat in Denemarken gebouwd is? Helicon Conservation Support vindt het belangrijk dat de kwaliteit van collectiebeheer wordt behouden.

Op 18 februari is het moment van het jaar waar een open discussie over verschillende depotoplossingen plaatsvindt. Wat is duurzaam binnen het bewaren van cultureel erfgoed? Hoe maak je verborgen schatten voor het Nederlandse publiek toegankelijk zonder het risico op aantasting van collecties te vergroten? Deze vragen worden ingebracht door o.a. voormalig minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur Hedy d’Ancona, directeur van Museum Boijmans van Beuningen Sjarel Ex, medeontwerper van het ‘Deens depotmodel’ Morten Rhyl-Svendsen en senior researcher bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Bart Ankersmit.

Collectiebeheer

Zeker nu museale instellingen grote druk voelen vanuit de politiek om mooie en goed bezochte tentoonstellingen te produceren komt het goed kunnen uitvoeren van collectiebeheer onder druk te staan. Het is daarom interessant om te weten of de nieuwe depots bijdrage kunnen leveren in collectiebeheer.

De dag bestaat uit plenaire sessies van de al eerdergenoemde sprekers en paralelsessies. In de paralelsessies worden interessante casussen besproken zoals een volledig gerobotiseerd depot door hoofd Collecties van de Koninklijke Bibliotheek Foekje Boersma, duurzaamheid in depots door senior researcher en productmanager bij Helicon Marco Martens en het organiseren van een gedeeld depot door locatiemanager CollectieCentrum Nederland namens het Rijksmuseum Wim Hoeben. De BAM en architect Duzan Doepel van Doepel en Strijker Architecten zullen aanwezig zijn om een perspectief te geven over het bouwproces van een depot.

Na afloop van het symposium zal er een publicatie met daarin de belangrijkste conclusies en een kort verslag van de dag op de website www.helicon-cs.com verschijnen. Deze dag staat wat Helicon betreft in het teken van kennisdelen en leren van de nieuwe praktijk. Hiermee voert Helicon een van haar mission statements uit: het teruggeven van kennis uit de praktijk aan het werkveld van preventieve conservering. Lees meer op https://symposium2020.dutchconservationgroup.com/ voor een programma of het bestellen van kaartjes.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie over deze dag of over activiteiten van Helicon Conservation Support BV kunt u contact opnemen met Laurens van Dam, Productmanager Kennis & Educatie Helicon Conservation Support: 06-30100280 of e-mailen naar: edu@helicon-cs.com

Delen