Ariejan Korteweg over zijn journalistieke werk ‘in coronatijd’

De podcast die onderzoekt hoe wij allemaal in media leven. In deze en komende uitzendingen spreken we gasten uit Den Haag en omgeving over de vraag: Hoe maak je van de coronacrisis een innovatieve kracht?

In deze aflevering van de podcastreeks Vanuit Beeld & Geluid in Den Haag vertelt Ariejan Korteweg, politiek verslaggever van de Volkskrant, over zijn journalistieke werk ‘in coronatijd’: “Dat bij het ministerie van Volksgezondheid nu alle WOB-verzoeken zijn geschrapt, dat kun je niet doen. Dan neem je met de controlerende rol van de media een loopje.”

Sinds de ‘intelligente lockdown’ van kracht werd, is het politieke bedrijf aan het Haagse Binnenhof ingrijpend veranderd. Het kabinet trekt de regie naar zich toe om de coronacrisis te bestrijden. Besluiten worden achter gesloten deuren genomen, Kamerdebatten zijn zo goed als opgeschort, de Haagse wandelgangen blijven leeg. Deze nieuwe werkelijkheid roept bij parlementair journalisten de vraag op: kun je de macht nog wel goed controleren als die macht op afstand staat? 

Delen