Deze tips voor jou webinar staat niet voor niets op nummer 1. De vrijblijvendheid van een online event is een stuk groter dan een live event. Blijf dus zo lang en zo vaak mogelijk met je bezoekers in contact. Stuur voorafgaand aan je event berichten met een countdown of gebruik een handige sms-tool om je bezoekers eraan te herinneren dat het event gaat beginnen. Stuur een aantal minuten na je event ook al je deelnemers een bedankje voor zijn of haar deelname.
Er zijn veel online platformen om te gebruiken voor jouw webinar. Vimeo, Youtube Live of bijvoorbeeld Zoom. Ieder platform heeft zo zijn voor en nadelen. Wil je interactie met je publiek en je event meer uitstraling geven? Publiceer jouw livestream dan op het online platform van Beeld & Geluid in Den Haag . Dit platform is ook nog eens afgeschermd waardoor niemand kan ‘inbreken’ in jouw bijeenkomst. Wel zo veilig. Daarnaast krijg je alle statistieken inzichtelijk. Op dit platform zie je de livestream inclusief een chat, Q&A, polls etc. Zo verrijk je jouw online event met interactie en veranderen we jouw toeschouwers in deelnemers!
Wil je alvast sfeer in je uitzending brengen? Stuur dan een paar dagen voor je live gaat per post je programma eventueel samen met een leuke gimmick die je bezoekers tijdens het event kunnen gebruiken. Een bedankje voor deelname wordt ook altijd erg gewaardeerd.
Zoals hierboven al kort benoemd is het betrekken van jouw deelnemers van groot belang. Het risico dat je bezoekers tijdens je online event afhaken en iets anders gaan doen is groot. Betrek je kijkers actief bij het event door vragen te stellen, chatroulette in te zetten, een poll te organiseren of input te vragen over het onderwerp.
Op elk event is de catering een belangrijk onderdeel van het programma. Aan de presentatie en kwaliteit van een lunch of borrel wordt veel aandacht besteed. Goed eten en drinken verhogen de sfeer en geven je event de uitstraling die het verdient. Waarom zou je deze beleving ook niet aan je online bezoekers geven? Heel veel cateraars zijn in staat om aan huis de meest heerlijke gerechten te leveren. Organiseer je een hybride event dan is het natuurlijk heel leuk om de deelnemers in de zaal en de deelnemers op afstand dezelfde lunch of snacks te bieden.
Een offline event duurt gemiddeld wel vier uur of langer en door het live effect blijven je bezoekers betrokken. Een online-uitzending van vier uur is echt te lang. Verkort je event tot maximaal één tot twee uur of maak er meerdere uitzendingen van.
Een break-out sessie is een klein programma buiten de plenaire sessie (hoofd event) om. Het is niet bedoeld om een evenement te onderbreken, maar bieden deelnemers juist de mogelijkheid om onderwerpen te bespreken of te netwerken. Een pauzemoment is dus nog wel een must.
Ook tijdens je online event kan je goed gebruik maken van een break-out sessie. Deelnemers geven van tevoren zijn of haar voorkeur aan en kunnen live deelnemen aan een van de sessies. Na deze break-out leid je alle bezoekers weer terug naar het plenaire gedeelte.
Creëer ook voor je online evenement een buzz op sociale media. Maak tijdens je event foto’s en korte filmpjes en post deze op verschillende social kanalen die voor jou relevant zijn. Vraag je deelnemers ook actief te zijn en te delen tijdens het event. Deelnemers blijven posten als ze merken dat er veel reacties en likes komen op hun posts.
We hopen dat we je met deze zeven tips voldoende inspiratie hebben gegeven om je online event succesvol te maken met voldoende inhoud, interactie en energie.
Wil je meer informatie en tips over hoe je het beste een Hybride event of een Online event organiseert en weten wat er technisch allemaal bij komt kijken? Neem dan contact op met Beeld & Geluid in Den Haag of klik alvast hier voor meer informatie.