Ontwerpers, kunstenaars, journalisten en developers voor experimentele nieuwsredactie gezocht

Designalism Newsroom is een programma waarin producties voor de ‘nieuwsredactie van de toekomst’ worden gemaakt. Voor dit programma worden ontwerpers, kunstenaars, journalisten en developers gezocht die hieraan mee willen werken. Gedurende 8 dagen in 8 weken werken de deelnemers intensief samen op de locatie van Beeld & Geluid in Den Haag.

Media spelen een belangrijke rol in het belichten van ongelijkheid, polarisatie en andere misstanden in de samenleving. Een breed en gevarieerd media-aanbod is gewenst om de samenleving zo goed mogelijk te representeren en te informeren.

Designalism Newsroom is een nieuw programma om experimentele mediaproducties te maken voor een gevarieerd publiek. De producties van deze ‘nieuwsredactie van de toekomst’, onderscheiden zich door design, kunst, journalistiek en technologie optimaal te combineren.

Tijdens Designalism Newsroom gaan deelnemers aan de slag met 3 actuele vraagstukken aangedragen door Pointer (KRO – NCRV), de Volkskrant en NOS. Deelnemers ontwikkelen vertelvormen met als doel om een beter begrip van de actualiteit te bewerkstelligen en nieuwe publieksgroepen te betrekken.

Gedurende 8 dagen in 8 weken (20 mei, 27 mei, 3 juni, 10 juni, 17 juni, 24 juni, 1 juli en 8 juli) werken deelnemers intensief samen op de locatie van Beeld & Geluid in Den Haag.

Gerenommeerde experts, Alice Wong, Alison Killing, Danielle Arets, Janice Deul, Klasien van de Zandschulp (Affect Lab), Richard Vijgen, Taco Stolk, Tamara Witschge, Yuri Veerman en Selby Gildemacher (Hackers & Designers) zullen lezingen, workshops en advies verzorgen. De begeleiding op maat wordt verzorgd door Geesje van Haren (VersPers) en Noortje van Eekelen (ACED).

Wie kunnen zich aanmelden?

Deelname staat open voor ontwerpers, kunstenaars, journalisten en developers. Om de kwaliteit en inclusiviteit van het project te waarborgen, wordt gezocht naar deelnemers uit diverse disciplines met uiteenlopende achtergronden.

Algemene informatie

  • In het programma is ruimte voor 10 deelnemers, die een onkostenvergoeding van 1500 euro (incl. btw) voor hun deelname ontvangen. Deze groep wordt aangevuld met deelnemers afkomstig van Pointer (KRO – NCRV), de Volkskrant en NOS. 
  • Deelnemers zijn op 20 mei, 27 mei, 3 juni, 10 juni, 17 juni, 24 juni, 1 juli en 8 juli fysiek aanwezig bij Beeld & Geluid in Den Haag . 
  • Er worden teams samengesteld door deelnemers met een artistieke en een journalistieke achtergrond aan elkaar te koppelen. De 3 actuele vraagstukken van Pointer (KRO – NCRV), de Volkskrant en NOS worden verdeeld over deze teams.
  • Deelnemers zullen kennis opdoen over conceptontwikkeling, gebruik van verschillende media, data, immersive storytelling, media-inclusiviteit, experimentele productie en diverse technologieën.
  • Koffie, thee en lunch zijn inbegrepen.
  • Zowel Nederlands- als Engelstaligen kunnen meedoen.
  • Bij publicatie van resultaten, worden de namen van de betrokkenen zorgvuldig vermeld.

Inschrijving

Interesse? Dan zien we jouw inschrijving graag tegemoet via onderstaand formulier. Inschrijven kan tot en met 1 mei 2022. In de eerste week van mei worden alle inschrijvingen zorgvuldig geëvalueerd, waarna de kandidaten per mail worden geïnformeerd over een mogelijke deelname aan Designalism Newsroom.

Designalism Newsroom is een initiatief van ACED in samenwerking met Beeld & Geluid in Den Haag , Pointer (KRO – NCRV), Volkskrant en NOS. Het programma is ondersteund met subsidie van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Pictoright Fonds.

Over ACED

Interdisciplinair platform ACED is pionier wat betreft de combinatie van design en journalistiek. ACED biedt programma’s voor kennisontwikkeling, experimentele producties en publieke evenementen. Stichting ACED is opgericht in 2018, heeft de culturele ANBI-status.

Over Designalism

Door design en journalistiek te combineren, ontstaan nieuwe experimentele vormen van media en daarmee nieuwe inzichten en perspectieven. Deze hybride mengvorm noemen wij Designalism.

Beeld: Mary Ponomareva en Mateo Broillet

Delen