Media spelen een belangrijke rol in het belichten van ongelijkheid, polarisatie en andere misstanden in de samenleving. Een breed en gevarieerd media-aanbod is gewenst om de samenleving zo goed mogelijk te representeren en te informeren.
Designalism Newsroom is een nieuw programma om experimentele mediaproducties te maken voor een gevarieerd publiek. De producties van deze ‘nieuwsredactie van de toekomst’, onderscheiden zich door design, kunst, journalistiek en technologie optimaal te combineren.
Tijdens Designalism Newsroom gaan deelnemers aan de slag met 3 actuele vraagstukken aangedragen door Pointer (KRO – NCRV), de Volkskrant en NOS. Deelnemers ontwikkelen vertelvormen met als doel om een beter begrip van de actualiteit te bewerkstelligen en nieuwe publieksgroepen te betrekken.
Gedurende 8 dagen in 8 weken (20 mei, 27 mei, 3 juni, 10 juni, 17 juni, 24 juni, 1 juli en 8 juli) werken deelnemers intensief samen op de locatie van Beeld & Geluid in Den Haag.
Gerenommeerde experts, Alice Wong, Alison Killing, Danielle Arets, Janice Deul, Klasien van de Zandschulp (Affect Lab), Richard Vijgen, Taco Stolk, Tamara Witschge, Yuri Veerman en Selby Gildemacher (Hackers & Designers) zullen lezingen, workshops en advies verzorgen. De begeleiding op maat wordt verzorgd door Geesje van Haren (VersPers) en Noortje van Eekelen (ACED).
Deelname staat open voor ontwerpers, kunstenaars, journalisten en developers. Om de kwaliteit en inclusiviteit van het project te waarborgen, wordt gezocht naar deelnemers uit diverse disciplines met uiteenlopende achtergronden.
Interesse? Dan zien we jouw inschrijving graag tegemoet via onderstaand formulier. Inschrijven kan tot en met 1 mei 2022. In de eerste week van mei worden alle inschrijvingen zorgvuldig geëvalueerd, waarna de kandidaten per mail worden geïnformeerd over een mogelijke deelname aan Designalism Newsroom.
Designalism Newsroom is een initiatief van ACED in samenwerking met Beeld & Geluid in Den Haag , Pointer (KRO – NCRV), Volkskrant en NOS. Het programma is ondersteund met subsidie van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Pictoright Fonds.
Interdisciplinair platform ACED is pionier wat betreft de combinatie van design en journalistiek. ACED biedt programma’s voor kennisontwikkeling, experimentele producties en publieke evenementen. Stichting ACED is opgericht in 2018, heeft de culturele ANBI-status.
Door design en journalistiek te combineren, ontstaan nieuwe experimentele vormen van media en daarmee nieuwe inzichten en perspectieven. Deze hybride mengvorm noemen wij Designalism.
Beeld: Mary Ponomareva en Mateo Broillet