Deze schietpartij is een aanslag op Peter R. de Vries, de vrije journalistiek en onze samenleving. Of je het wel of niet met Peter- of welke andere journalist dan ook- eens bent: dit gaat te ver. Peter R. de Vries is een voorbeeld van een journalist met lef, iemand die met zijn werk diverse belangrijke (criminele) zaken heeft opgelost en opkwam voor slachtoffers. Als misdaadjournalist was hij- zoals het hoort- niet bang om zijn werk uit te voeren. Op 6 juli werd hij zelf een slachtoffer en klonken er vijf schoten in de Amsterdamse straat. Deze aanslag op de journalistiek beschadigt ook onze democratie.
Na de schietpartij verspreiden zich op social media binnen no time video’s van Peter R. de Vries die zwaargewond op straat ligt. Hier gaat iets heel erg mis. Het gebrek aan respect voor- en inlevingsvermogen in de familieleden en Peter R. de Vries zelf vind ik shockerend. Denkt men tegenwoordig dat je hiervoor je socialmediakanalen moet gebruiken? De online platforms zijn er naar mijn mening voor bedoeld om je mening te uiten, het publieke debat aan te gaan of je gezellige vakantiefoto’s te delen. In ieder geval niet voor het doelloos verspreiden van traumatische beelden.
Rond 21:00 uur krijg ik een appje dat Peter. R. de Vries overleden zou zijn aan zijn verwondingen. Het is een gephotoshopte screenshot van een NOS artikel, ik zie dat het bericht al vaak is doorgestuurd. Na de originele bron (de NOS site) te checken zie ik al snel dat het doorgestuurde artikel niet bestaat. Fake news dus. In de comments onder verschillende foto’s verspreiden zich rond dit uur ook al verhalen: ‘’iemand in het ziekenhuis zou zijn mond voorbij gepraat hebben: hij is dood.’’ en tweets zonder enige nuance komen voorbij: ‘’hij is overleden.’’
We zijn allemaal consument, gebruiker en maker van media, wees dus alsjeblieft kritisch in het tot je nemen van dit soort berichten. Wanneer redacties, grote zenders en journalisten een fout maken in een (online) bericht kun je ze ter verantwoording roepen. Anonieme makers van media bij wie dat niet kan, verdienen naar mijn mening niet hetzelfde vertrouwen. Denk dus na het lezen van dit soort desinformatie eerst drie keer na voordat je het verder verspreidt.
Peter R. de Vries werd op 6 juli onterecht bestraft na het uitvoeren van zijn werk. Een laffe misdaad tegen een moedige journalist. En dat in Nederland: we hobbelen achteruit als het gaat om onze persvrijheidssituatie, en dat is niet iets om trots op te zijn.
Mijn gedachten gaan uit naar Peter R. de Vries en zijn dierbaren.
Door Renée Smeets
Reageren? rsmeets@beeldengeluid.nl