De grens tussen fake news en een (1 april) grap

Het idee van een grap, en helemaal die van een 1 april grap, is dat je iemand in de maling neemt. Het is onschuldig, je hoopt dat de ander erin trapt, alleen zodat die daarna bij zichzelf denkt: pffff, dat ik dáár ben ingetrapt!


Bij nepnieuws word je bewust misleid. De bedoeling van de maker van het bericht is om verwarring te stichten, zodat je gaat twijfelen over de waarheid van bepaald nieuws. Of ze willen je ideeën laten geloven met een politiek motief. Vaak zijn dit berichten met:

  • Veel emotie in de tekst
  • Negatief over een bepaalde groep mensen
  • HOOFDLETTERS en !!!
  • Heftige plaatjes erbij

Ook wordt fake news vaak verspreidt zodat mensen op een link klikken die je op een site brengt waar jij advertenties te zien krijgt, waar de bedenker van het nepnieuws dan weer geld mee verdient.

Kortom, een grap is leuk. Of niet. Nepnieuws is foute boel, omdat mensen je bepaalde dingen willen laten geloven die vaak niet kloppen of omdat ze er gewoon geld mee willen verdienen.

Twijfel je soms of iets klopt of niet, kijk dan op isdatechtzo.nl voor handige tips and tricks hoe je kan zien of iets klopt of niet op internet.

Waar komt de 1 april grap eigenlijk vandaan?


Uitleg geschiedenis 1 april-grap voor het NOS Jeugdjournaal

Delen