Dag van de Telecommunicatie en Informatiesamenleving

Op 17 mei is het de wereldwijde Dag van de telecommunicatie en de informatiesamenleving. Dit affiche is ontworpen door de Iraanse Mohammed Ali Davarpanah, voor de achtste wereld telecom dag in 1976. Je ziet een erg gestileerd hoofd, met een koptelefoon op. De concentrische gele cirkels op de grijs-groene achtergrond geven een optisch wiebelig effect, wat verwijst naar geluidsgolven die bewegen door de lucht. Dit natuurkundige principe is de basis voor het “lange afstands spreken”.

Oprichtingsdag

De Dag van de telecommunicatie is de oprichtingsdag van de International Telecommunicating Union (ITU) in 1969, en ook de datum van de allereerste International Telegraph Convention in 1865.

Nieuw tijdperk voor de mensheid

Elk jaar wordt aandacht gegeven aan het belang van telecommunicatie. In 1976, het jaar van het affiche, was het thema ‘telecommunicatie en massamedia’. De secretaris generaal van de ITU, Mohamed Mili noemde in zijn toespraak dat nieuwe technieken de barrières van ruimte en tijd werden doorbroken. Hij kondigde een internationale conferentie aan over het gebruik van satellieten voor het uitzenden van geluid en televisiebeelden op een wereldwijde schaal. Dit zou een revolutie betekenen voor het verspreiden van geschreven, gesproken en visuele informatie en bovendien een nieuw tijdperk inhouden voor de mensheid. (bron)

Herken je jezelf in het beeld op de poster, na een lange thuiswerkdag met back-to-back online meetings, een tollend hoofd en warme oren van je koptelefoon? Dat is geen pretje, maar bedenk maar eens wat een profijt we er met z’n allen van hebben dat we vandaag de dag zo geavanceerd op afstand kunnen communiceren! 

Affiche: 8e Wereldtelecommunicatiedag 17 mei 1976.
Ontwerp Mohammed Ali Davarpanah. Collectie Beeld & Geluid in Den Haag .

Delen