Carlos David Fuentes wint met Poetin-spotprent de European Cartoon Award

Carlos David Fuentes heeft de European Cartoon Award gewonnen voor de beste politieke spotprent over Europa van het afgelopen jaar. De prijs werd eerder deze maand door RTL-verslaggever Olaf Koens uitgereikt aan de Cubaanse cartoonist. Vanaf 22 september zijn deze en andere genomineerde cartoons bij Beeld & Geluid in Den Haag te bewonderen tijdens een speciale expositie.

De European Cartoon Award is drie jaar geleden door Studio Europa Maastricht en de European Press Prize opgericht. De prijs is bedoeld als beloning voor moed en kwaliteit in het tekenen van spotprenten, maar ook als aanmoediging van het gesprek over Europa. Als opmaat naar de bekendmaking stonden de juryleden stil bij het gepolariseerde politieke klimaat in Europa, en hoe cartoonisten zich daartoe verhouden. Ze benadrukten het belang van cartoons zoals die van winnaar Carlos David Fuentes die ons de actualiteit op originele wijze laten zien.

Beeld & Geluid in Den Haag presenteert vanaf 22 september t/m 29 oktober een nieuwe tijdelijke tentoonstelling met de 40 cartoons die op de longlist stonden voor deze editie van de European Cartoon Award. Deze werken, geselecteerd uit honderden inzendingen, vertegenwoordigen een van de meest hoogwaardige selecties van redactionele cartoons uit heel Europa en daarbuiten.

De tentoonstelling, met de krachtige beeldtaal van de cartoons, zet aan tot nadenken over de belangrijkste kwesties van dit jaar, zoals de invasie in Oekraïne, het Taliban-bewind, vrouwenrechten, de controverse over abortusrechten, en nog veel meer. Door de universele taal van beelden houden de getoonde cartoons de bezoeker een spiegel voor. Onder de 40 tentoongestelde cartoons bevinden zich die van de winnaar van de ECA 2022 (Carlos David Fuentes, Cuba), de runners-up (Marilena Nardi, Italië, en Harry Burton, Ierland) en de eervolle vermeldingen (Jean-Michel Delambre, Frankrijk, en Vasco Gargalo, Portugal).

De winnende cartoon van Carlos David Fuentes
Delen