Bijbelse WC rollen in de hoofdrol

‘Wanneer wordt het wc-papier weer aangevuld?’ Het is dé vraag in supermarkten dezer dagen, nu we te maken hebben met maatregelen rondom het coronavirus en de reacties daarop. Alle beloftes van de AH’s en Jumbo’s ten spijt; dagelijks nog staan we voor lege schappen. Bij Beeld & Geluid in Den Haag houden we twee bijzondere rollen achter de hand voor je weet maar nooit.

Het zijn ook niet zomaar wc-rollen, deze zijn gemaakt in Roemenië en behoren tot onze museale collectie. Onder het bewind van dictator Ceaușescu was godsdienst belijden in Roemenië nagenoeg onmogelijk. Westerse kerkgenootschappen smokkelden toen mondjesmaat bijbels het communistische land binnen. Menige bijbel werd door de douane ontdekt en in beslag genomen. Het papier werd verwerkt tot… wc-papier. Deze vellen dundruk uit de Heilige Schrift kregen in 1984 een tweede leven. En dat willen we voorlopig zo houden in Beeld & Geluid in Den Haag . 

Vrijheid

De wc-rollen, die sinds kort deel uitmaken van de museumcollectie, vormen het tastbare bewijs hoe vrijheid van godsdienst niet altijd en overal een grondrecht is. Bovendien kun je ze momenteel ook als icoon van de hamsterwoede posten.

Vrijheid (van godsdienst) en publicatierecht zijn twee pijlers waarop het nieuwe Beeld & Geluid in Den Haag inzoomt. Het nieuwe mediamuseum brengt mensen – digitaal én fysiek – samen om te onderzoeken en te bespreken hoe wij allemaal in media leven. Nu nog meer dan ooit! Zo willen we bijdragen aan een open en vrije samenleving waar wederzijds begrip, aandacht, pluriformiteit en persvrijheid kernwaarden zijn.

En… mocht je nog een bijzondere wc-rol met mediawaarde hebben? Laat het ons weten.

Delen