Moment van de Waarheid

In een wereld waarin iedereen toegang heeft tot media en waarin algoritmes en kunstmatige intelligentie jouw informatievoorziening bepalen, heeft iedereen zijn eigen waarheid. Maar op welke waarheid kunnen we nog vertrouwen?
De gehele maand maart staat dit thema centraal in programmering van Beeld & Geluid. Via diverse activiteiten onderzoeken, duiden en delen we kennis over de werking van media en jouw invloed op de waarheid.

Nepnieuws, complottheorieën, deepfakes, algoritmes en alternatieve feiten; als mediaconsument is het steeds lastiger om te weten wat ‘waar’ is. Iedereen lijkt een eigen waarheid te vormen maar op welke waarheid kunnen we nog vertrouwen? De hoogste tijd om hier bij stil te staan en oplossingen voor te zoeken, want als we geen waarheid meer delen, is het ook steeds lastiger om elkaar te begrijpen. De gehele maand maart staat dit thema centraal in programmering van Beeld & Geluid. Via diverse activiteiten onderzoeken, duiden en delen we kennis over de werking van media en jouw invloed op de waarheid. 

Agenda

De Feitenfabriek

26 februari t/m 6 maart

Deze voorjaarsvakantie word je opgeleid tot echte journalist en leer je alles over nieuws en nepnieuws. Doe mee aan de Familieworkshop Nepnieuws of de Masterclass Nieuws of Nepnieuws met Danny Simons.

Polarisatie Parade

3 maart in Hilversum

Een vrolijke, interactieve en onthutsende inkijk in hoe de media het wij-zij denken voeden. Volg de korte stoomcursus over de invloed van media op polarisatie en breng de kennis in de praktijk bij de fictieve talkshow ‘Polarisatie Parade’.

Tussen Feit en Fictie

Tussen Feit en Fictie

10 maart in Den Haag

Journalist Bas Haan, strafrechtadvocaat Meike Lubbers en wetenschapper Piet Bakker in gesprek over hun eigen zoektocht naar de waarheid en de rol die jij, de burger, daarin vervult.

Meet Up: Factcheckmarathon

16 maart in Den Haag

Tussen 1 en 16 maart, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen houden 40 factcheckers van ANP, Pointer en Leiden Universiteit (LU) een factcheckmarathon. De marathon wordt afgesloten met een publieksprogramma over misinformatie rond de verkiezingen bij Beeld & Geluid in Den Haag.

Docententraining: Dialoog in tijden van desinformatie

16 maart

In de training ‘Dialoog in tijden van desinformatie’ van Beeld & Geluid op school leren docenten om de regie te behouden tijdens lastige gesprekken in de klas en een open, veilige dialoog te creëren voor alle leerlingen.

2 Meter Sessies On Stage: Anneke van Giersbergen

24 maart

Jan Douwe Kroeske neemt je mee naar het ‘Moment van de Waarheid’ van Anneke van Giersbergen, lead zangeres van de internationaal fameuze formatie The Gathering, in 2021 te zien bij Beste Zangers (AVROTROS). Samen praten zij over alles bepalende momenten voor haar in het leven en de muziek. Anekdotes, interviews, live muziek van Anneke van Giersbergen en fragmenten uit de schatkamers van Beeld & Geluid en Nederlands langstlopende muziekprogramma 2 Meter Sessies wisselen elkaar deze mooie avond af.

Wanneer?
Gehele maand maart
Delen