Kom langs!
Het mediamuseum staat in het teken van nieuwswijsheid

Mediamuseum Den Haag

Media? We leven er in! Iedereen is 24×7 consument, gebruiker, deelnemer, onderwerp of maker van media. Het snappen van media is tegenwoordig net zo belangrijk als leren lezen en schrijven. Waar je bij Beeld en Geluid Hilversum het archief induikt, ga je bij ons in Den Haag zelf aan de slag! Je ontdekt welke rollen journalisten, politici en wijzelf hebben, hoe je de aandacht trekt en hoe onze werkelijkheid ‘gekleurd’ wordt door mensen die dit het beste doen. Lees meer.

Voor wie?

Het mediamuseum is interessant voor mensen vanaf 12 jaar. Voor kinderen van 8 t/m 12 jaar hebben we een speciale Media Speurtocht ontwikkeld om spelenderwijs meer te leren over nieuwswijsheid, persvrijheid en journalistiek.

Veilig bezoek

Tijdens je bezoek aan Beeld en Geluid Den Haag staan jouw veiligheid en gezondheid, en die van onze medewerkers, voorop. Klik op de button hieronder om alle maatregelen te bekijken.

Tentoonstellingen

Naast onze vaste tentoonstelling hebben we regelmatig tijdelijke tentoonstellingen in ons prachtige pand in Den Haag. Bekijk hieronder wat er te zien is.

Collectie mediamuseum

Beeld en Geluid Den Haag bundelt alle kennis, digitale archieven en collecties van het vroegere Persmuseum, het voormalige Museum voor Communicatie en het huidige Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Pers, journalistiek, media, communicatie en technologie staan centraal. Onderstaande items zijn puur om onze rijke, diverse collectie weer te geven en staan niet alle vanzelfsprekend tentoongesteld in het museum. 

Onderwijs

Mediawijs zijn is tegenwoordig bijna net zo belangrijk als kunnen lezen en schrijven. Daarom biedt Beeld en Geluid, expert op het gebied van mediawijsheid, de leukste workshops voor het primair en voortgezet onderwijs.

Onderzoek

Onderzoeksjournalistiek staat voor grote uitdagingen. Vanaf 8 september 2021 starten we met de cursusreeks Data als Kans. De reeks bestaat uit vijf modules die worden verzorgd door experts van Beeld en Geluid, Bellingcat en LocalFocus. 

Nieuwswijsheid

Naast ‘mediawijs zijn’ vinden we ‘nieuwswijsheid’ minstens zo belangrijk. Dat gaat specifiek over het herkennen van journalistieke, betrouwbare verhalen en het verschil zien tussen misinformatie en nepnieuws. We zijn een kenniscentrum met een coördinator en onderzoeker Nieuwswijsheid die zich hier volledig op richten. Met verschillende partners werken we aan websites, workshops, seminars en tentoonstellingen waardoor je nieuwswijzer wordt.

Beeld en Geluid in Hilversum vernieuwt!

In het najaar van 2022 wordt in Hilversum een supermodern, uniek en inspirerend mediamuseum heropend. Het allereerste museum ter wereld dat zich continu aanpast aan handelingen van de bezoeker. Je ervaring in het museum wordt zoals we tegenwoordig met media omgaan: hoogst persoonlijk.