Beeld & Geluid in Den Haag
Het museum voor nieuws en journalistiek

Beeld & Geluid in Den Haag

Het museum voor nieuws en journalistiek. 

Bij Beeld & Geluid in Den Haag ontdek je alles over nieuws en journalistiek. Hoe wordt nieuws gemaakt en verspreid en wie bepaalt wat jij te zien krijgt? Na een museumbezoek snap je hoe nieuws jouw blik op de wereld vormt en weet je welke impact het heeft als jij verhalen deelt.

Museum

Ontdek de vaste tentoonstelling aan de hand van actieve opdrachten en collectie zoals spotprenten, communicatie apparatuur en het zwartgelakte dossier van de toeslagenaffaire. In onze tijdelijke exposities gaan we in op actuele nieuwsthema’s en beeldvorming in de media.

Programmering

Een divers programma met lezingen, mediacolleges en muzikale programma’s geeft je de mogelijkheid om je verder te verdiepen en mee te praten. Het aanbod richt zich op een breed publiek: van kind tot professional. Programma’s voor families herken je eenvoudig aan dit icoontje:

Onderwijsworkshops

Voor scholen bieden we actieve workshops die jouw leerlingen tools geven om met nieuws om te gaan. Het programma richt zich op PO (groep 6-8), VO en MBO/HBO. Leer bijvoorbeeld alles over fake news, influencers of satire!

Wij zijn het museum voor nieuwsgierige mensen.
Ook heel geschikt voor families met kinderen vanaf 8 jaar! Vraag naar de speurtocht of de familieroute, om samen op verkenning te gaan. Of bezoek ons in de schoolvakantie en doe mee aan de speciale familie activiteiten.
Wil je alles weten over het museum? Boek dan de rondleiding.

Tentoonstellingen

Naast onze vaste tentoonstelling hebben we regelmatig tijdelijke tentoonstellingen in ons prachtige pand in Den Haag. Bekijk hieronder wat er te zien is.

Collectie mediamuseum

Beeld & Geluid in Den Haag bundelt alle kennis, digitale archieven en collecties van het vroegere Persmuseum, het voormalige Museum voor Communicatie en het huidige Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Pers, journalistiek, media, communicatie en technologie staan centraal. Onderstaande items zijn puur om onze rijke, diverse collectie weer te geven en staan niet alle vanzelfsprekend tentoongesteld in het museum. 

Uitgelicht

Onze conservator Anja duikt in deze ‘Uitgelicht’ videoreeks in het depot van Beeld & Geluid in Den Haag en beantwoordt brandende vragen!

Onderwijs

Mediawijs zijn is tegenwoordig bijna net zo belangrijk als kunnen lezen en schrijven. Daarom biedt Beeld & Geluid, expert op het gebied van mediawijsheid, de leukste workshops voor het primair en voortgezet onderwijs.

Onderzoek

Onderzoeksjournalistiek staat voor grote uitdagingen. Op 8 september 2021 startten we met de cursusreeks Data als Kans. De reeks bestond uit vijf modules die werden verzorgd door experts van Beeld & Geluid, Bellingcat en LocalFocus. 

Nieuwswijsheid

Naast ‘mediawijs zijn’ vinden we ‘nieuwswijsheid’ minstens zo belangrijk. Dat gaat specifiek over het herkennen van journalistieke, betrouwbare verhalen en het verschil zien tussen misinformatie en nepnieuws. We zijn een kenniscentrum met een coördinator en onderzoeker Nieuwswijsheid die zich hier volledig op richten. Met verschillende partners werken we aan websites, workshops, seminars en tentoonstellingen waardoor je nieuwswijzer wordt.

Mediamuseum Beeld & Geluid in Hilversum!

Waar in Den Haag de focus ligt op nieuws en journalistiek, vind je in Hilversum alles over de invloed van media op jou én andersom. Media hebben grote invloed op ons dagelijks leven. Bijna iedereen is tegenwoordig naast mediagebruiker, ook mediamaker en media zijn overal! In het nieuwe interactieve Mediamuseum van Beeld & Geluid in Hilversum ontdek je er alles over.