Over mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag

In ons museum kom je door middel van spellen, tests en voorbeelden alles te weten over media. Herken jij Fake News? Waar liggen jouw grenzen als het op humor aankomt? En hoe goed zijn Hagenaars in het trekken van de aandacht in de media? Bij Beeld en Geluid Den Haag ontdek je het allemaal!

Nieuwswijsheid

Wanneer is nieuws te vertrouwen en wanneer is het gemanipuleerd? Zie je het verschil tussen betrouwbare verhalen en bewust bedachte desinformatie? In een digitale wereld, waarin iedereen z’n eigen verhaal overal kan posten, kan je dat onderscheid steeds lastiger maken. Daarom staan wij voor nieuwswijsheid en een wereld waarin jij je bewust bent hoe nieuws wordt gemaakt en hoe je zelf nieuws beïnvloedt door verhalen of filmpjes te delen.  

Wat zie, doe en ervaar je in het mediamuseum?

1e verdieping: politici en journalisten en media


Je onderzoekt de verschillende rollen van burgers, politici en journalisten. Zo ervaar je dat het onder druk van flitsende camera’s en vragen van journalisten een uitdaging is om bij je verhaal te blijven als je zelf een persconferentie geeft. En als je van dit verhaal dan een krantenpagina moet maken, kies je dan voor sensatie of waarheid? Hoe belangrijk is persvrijheid voor onze journalistiek? En natuurlijk bereken jij je BMI (Bewust met Media Index); hoe mediawijs ben jij?

2e verdieping: jij draait aan de knoppen!


Niet alleen journalisten verspreiden nieuws: wij doen zelf ook volop mee! Hoe zet je sociale media in om aandacht te krijgen voor wat jij belangrijk vindt? Kies je voor het verspreiden van een ludieke meme of trek je naar het Malieveld en start je je eigen protestactie? Ontdek welke keuzes je hebt en waar jouw grenzen van meningsuiting liggen.

3e verdieping: Den Haag


Natuurlijk kijken we ook naar wat er gebeurt in onze eigen stad Den Haag. Hoe komt Den Haag (inter)nationaal en lokaal in het nieuws? En hoe belangrijk is Haagse Humor om een tegengeluid te kunnen geven? Welke stadsgenoten herken jij die een missie in de media hebben?

4e verdieping: Tijdelijke tentoonstelling


Kortom

Bij Beeld en Geluid Den Haag leer je bewuster een weg te vinden in het medialandschap en brengen we je aan het lachen, denken én aan het twijfelen. Ons museum is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. Voor kinderen tussen 8 en 12 jaar is er een speciale familieroute.