#Jongerenredactie

Jongeren laten de wereld draaien. Ze bepalen het straatbeeld, wat mode is, maken van beginnend artiesten wereldwijde fenomenen en staan op de barricades voor de zaken die ze belangrijk vinden. Eigenlijk lopen oudere mensen hier maar een beetje achteraan. De stem en invloed van jonge mensen is dus enorm belangrijk, maar in het publieke debat en de traditionele media worden ze weinig gehoord. Zo is onze #Jongerenredactie geboren.

Wat we doen

Onze #jongerenredactie bepaalt zelf wat voor items ze maken. De ene keer geven we ze een thema, zoals de Tweede Kamerverkiezingen, de andere keer is er ruimte om helemaal zelf iets op te zetten. We vertrouwen hierin op de kennis, kunde en belevingswereld van onze redactieleden. Het enige dat wij leveren is inhoudelijke en journalistieke feedback, tips & tricks voor het opnemen en editen van online video’s en begeleiding in het creëren van een sterk beeldverhaal.

We komen regelmatig bij elkaar voor redactieoverleg en kiezen gezamenlijk onderwerpen. Onder begeleiding van professionals leren onze redactieleden hoe ze te werk gaan als een echte redacteur en journalist. Soms vanuit ons mediamuseum, maar vaak ook op locatie om ter plaatse verslag te doen en mensen te interviewen. 

Alle video’s van onze #Jongerenredactie kan je vinden op ons YouTubekanaal.

De redactieleden

Dit zijn de leden van de Jongerenredactie! Ze stellen zich graag aan je voor!

Lorena

“Ik ben Lorena en ik ben 13, bijna 14. Ik woon in Voorburg en ik doe vmbo-t niveau op Dalton Voorburg. Mijn hobby’s zijn editen, fotoshoppen, filmen, tekenen, voetbal en tennis. Ik had mezelf nooit echt voorgesteld als journalist, maar ik zag dit en het leek me wel leuk om te doen!”


Alyssa

“Ik ben Alyssa Alvares. Ik vind het leuk om te presenteren en te leren over anderen. Het nieuws is een deel van ons dagelijks leven en bij de Jongerenredactie van Beeld & Geluid Den Haag leer je meer over nieuwswijsheid. Ik vind het belangrijk om andere de stem te geven die zij verdienen.”


Bram

“Ik ben Bram Zwart, 16 jaar oud en trots lid van de Jongerenredactie van Beeld & Geluid in Den Haag. Ik woon in Bennebroek en zit op het Haarlemmermeerlyceum. Op deze school heb ik leren debatteren en heb daar met mijn team een aantal mooie prijzen mee gewonnen. Dit debattalent in combinatie met mijn liefde voor journalistiek zorgt ervoor dat ik een mooie bijdrage kan leveren aan de Jongerenredactie.”


Moos

“Ik ben Moos Iwema en ik ben 15 jaar oud. Ik woon in Den Haag en doe een tweetalige-stroming met gymnasium op Dalton Den Haag. Mijn hobby’s zijn onder andere filmen, editen en presenteren. Ik wil later graag in de media werken. Ik kan in de Jongerenredactie meer ervaring daarvoor opdoen.”


Albert

Ik ben Albert van der Peet en ben 15 jaar oud. Ik woon in Zwaanhoek en zit op school in Heemstede. Mijn hobby’s zijn scouting, Netflix en het volgen van nieuws. Vooral het volgen van politiek vind ik erg interessant. En daarom heb ik me bij de Jongerenredactie van Beeld & Geluid in Den Haag aangesloten.


Renée

“Ik ben Renée, geboren en getogen in Den Haag. Ik zie mezelf als een enthousiaste, maar kritische vraagsteller. Ik ben nieuwsgierig naar nieuwe bestemmingen, uitdagingen en andere mensen. Ik vind het belangrijk dat er niet alleen over, maar ook dóór jongeren wordt gesproken in de media.”


Lotte

“Ik ben Lotte, 15 oud jaar en zit in de vierde klas van het gymnasium. Ik zit bij de redactie van de schoolkrant en schrijf columns, wat ik erg leuk vind. Het werken bij een redactie zou weleens mijn toekomstige baan kunnen worden. Zoals alle jongeren van tegenwoordig ben ik dol op mijn telefoon, dus vlogs en reportages maken is een perfecte bijbaan.”

#Jongerenredactie Stemt

De #Jongerenredactie​ van Beeld & Geluid in Den Haag dook afgelopen voorjaar in de Tweede Kamerverkiezingen. Sterre en Renée mochten dit jaar voor het eerst stemmen op de Tweede Kamer. Lotte en Rosa zijn juist nog te jong om te mogen stemmen, maar hebben wél het een en ander te melden. Van straatvragen tot stemwijzers, in deze video’s onderzoeken onze redactieleden hoe je er in hemelsnaam achter komt welke partij het beste bij je past.

#Jongerenredactie over persvrijheid

Jaarlijks op 3 mei vindt de internationale Dag van de Persvrijheid plaats: een belangrijke dag om bewustzijn te kweken voor het belang van persvrijheid. Van een persoonlijk betoog tot een schetsing van het beeld hoe Nederland eruit zou zien zonder persvrijheid: in deze video’s doken onze redactieleden in het onderwerp persvrijheid.

Hoe tof is het Binnenhof?

Voor de nieuwste productie over de parlementaire journalistiek ging de Jongerenredactie op pad in Den Haag met verschillende politiek verslaggevers. Hoe blijven ze objectief? Hoe weten ze wanneer ze op het Binnenhof moeten zijn? En merken ze een beperking van persvrijheid in hun dagelijkse werkzaamheden? Bekijk de trailer hier!

Nieuws en artikelen

De redactieleden maken meer dan alleen video items. Ook is er ruimte om opiniestukken te schrijven, zie de columns hieronder!