#Jongerenredactie

Jongeren laten de wereld draaien. Ze bepalen het straatbeeld, wat mode is, maken van beginnend artiesten wereldwijde fenomenen en staan op de barricades voor de zaken die ze belangrijk vinden. Eigenlijk lopen oudere mensen hier maar een beetje achteraan. De stem en invloed van jonge mensen is dus enorm belangrijk, maar in het publieke debat en de traditionele media worden ze weinig gehoord. Zo is onze #Jongerenredactie geboren.

Wat we doen

Onze #jongerenredactie bepaalt zelf wat voor items ze maken. De ene keer geven we ze een thema, zoals de Tweede Kamerverkiezingen, de andere keer is er ruimte om helemaal zelf iets op te zetten. We vertrouwen hierin op de kennis, kunde en belevingswereld van onze redactieleden. Het enige dat wij leveren is inhoudelijke en journalistieke feedback, tips & tricks voor het opnemen en editen van online video’s en begeleiding in het creëren van een sterk beeldverhaal.

We komen regelmatig bij elkaar voor redactieoverleg en kiezen gezamenlijk onderwerpen. Onder begeleiding van professionals leren onze redactieleden hoe ze te werk gaan als een echte redacteur en journalist. Soms vanuit ons mediamuseum, maar vaak ook op locatie om ter plaatse verslag te doen en mensen te interviewen. 

Alle video’s van onze #Jongerenredactie kan je vinden op ons YouTubekanaal.

De redactieleden

Bekijk hier de video’s die onze redactieleden van begin tot eind zelf hebben gemaakt.


Renée

Renée is een twintigjarige vierdejaars studente en ze is geboren en getogen in Den Haag. Ze beschrijft zichzelf als een enthousiaste, maar kritische vraagsteller. Als persoon is ze nieuwsgierig naar nieuwe bestemmingen, uitdagingen en andere mensen. Ze vindt het belangrijk dat er niet alleen over, maar ook dóór jongeren wordt gesproken in de media.

Waarom doe je mee met de jongerenredactie?
Renée: “Ik wil mijn steentje bijdragen en ik zie mijn plek bij de jongerenredactie als mooie kans om mijn creativiteit kwijt te kunnen in ideeën voor content.”


Lotte

Lotte is veertien jaar en zit in de derde klas van het gymnasium. Op school zit ze bij de redactie van de schoolkrant en schrijft ze columns, wat ze erg leuk vindt. Het werken bij een redactie zou weleens haar toekomstige baan kunnen worden. Verder tekent en bakt Lotte graag, is ze een anime-fan en zit ze op een theater opleiding. Ze houdt ervan om naar musicals te kijken en te luisteren.

Waarom doe je mee met de jongerenredactie?  
Lotte: “Zoals alle jongeren van tegenwoordig ben ik dol op mijn telefoon, dus vlogs en reportages maken is een perfecte bijbaan.”

Sterre

Sterre is zeventien jaar en zit in 6 vwo. Na de middelbare school wil ze graag psychologie studeren. Ze beschrijft zichzelf als een enthousiast, vrolijk en leergierig persoon met een passie voor schrijven en creatieve bezigheden. Op social media zet Sterre zich ook actief in om het taboe rondom mentale gezondheid bespreekbaar te maken en anderen daardoor te helpen. De verbinding tussen mensen vindt ze dan ook het mooiste aan social media: het bereiken van mensen en hulp bieden wanneer het mogelijk is.

Waarom doe je mee met de jongerenredactie?
Sterre: “Mijn ambities hebben altijd al bij de journalistiek gezeten en ik zou heel graag meer over het vak willen leren.”

#Jongerenredactie Stemt

De #Jongerenredactie​ van Beeld en Geluid Den Haag dook afgelopen voorjaar in de Tweede Kamerverkiezingen. Sterre en Renée mochten dit jaar voor het eerst stemmen op de Tweede Kamer. Lotte en Rosa zijn juist nog te jong om te mogen stemmen, maar hebben wél het een en ander te melden. Van straatvragen tot stemwijzers, in deze video’s onderzoeken onze redactieleden hoe je er in hemelsnaam achter komt welke partij het beste bij je past.

#Jongerenredactie over persvrijheid

Jaarlijks op 3 mei vindt de internationale Dag van de Persvrijheid plaats: een belangrijke dag om bewustzijn te kweken voor het belang van persvrijheid. Van een persoonlijk betoog tot een schetsing van het beeld hoe Nederland eruit zou zien zonder persvrijheid: in deze video’s doken onze redactieleden in het onderwerp persvrijheid.

Hoe tof is het Binnenhof?

Voor de nieuwste productie over de parlementaire journalistiek ging de Jongerenredactie op pad in Den Haag met verschillende politiek verslaggevers. Hoe blijven ze objectief? Hoe weten ze wanneer ze op het Binnenhof moeten zijn? En merken ze een beperking van persvrijheid in hun dagelijkse werkzaamheden? Bekijk de trailer hier!

Nieuws en artikelen

De redactieleden maken meer dan alleen video items. Ook is er ruimte om opiniestukken te schrijven, zie de columns hieronder!

De #Jongerenredactie zoekt jou!

Beeld en Geluid Den Haag zoekt iemand zoals jij, dus meld je nu aan voor de leukste bijbaan van Nederland! Lijkt je dit leuk? Stuur ons dan een e-mail met een korte motivatie. Als je eerst nog vragen hebt mail ons dan ook. We reageren zo snel mogelijk: jongerenredactie@beeldengeluid.nl