Indië in beeld

Het voormalige Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan, de bondgenoot van Duitsland in Zuid Oost Azië. Op 15 augustus 1945, kort na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Beeld & Geluid brengt een programma over media, beeldvorming en perspectieven op deze roerige periode en de betekenis van het Indische verleden voor de huidige generaties.

15 augustus 2020: stadsprogramma Den Haag

Tijdens een besloten programma in Museum Sophiahof  presenteert Beeld & Geluid een visuele tijdreis waarin de verbeelding van Indisch Nederland op de Nederlandse televisie centraal staat. Met fragmenten over de ontvangst na de oorlog van Indische Nederlanders door Marga Klompé, tot series als de Kris Pusaka en De Stille Kracht, tot aan Georgina Verbaan in Verborgen Verleden.
Meer informatie: www.hnt.nl/indie

Het verhaal wordt later die dag online (Youtube) gepresenteerd in de vorm van een conservatorvideo Tempo Doeloe van Bas Agterberg

Zondag 30 augustus Expertsessie Japans / Indonesische weekjournaals 

Beeld & Geluid beheert een unieke collectie door de Japanners gemaakte weekjournaals uit de periode 1941-1945. De Japanse bezetter van (Nederlands) Indië gebruikte de films als propagandamateriaal, met vertoningen in zowel het bezette gebied als in het thuisland. De collectie van ruim 70 films is belangrijk voor (cultuur)historisch wetenschappelijk onderzoek en daarnaast zeer interessant voor iedereen met belangstelling voor de geschiedenis van Nederlands Indië / Indonesië en /of de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bijeenkomst wordt een compilatie van de films vertoond, gevolgd door een gesprek met een experts waaronder Gerda Jansen Hendriks (NTR). Deelname aan de expertsessie is gratis, maar reserveer i.v.m. een beperkte capaciteit wel op tijd je gratis ticket.

Locatie: Beeld & Geluid in Den Haag
Tijd: 13.00-15.00 uur

Deelname is gratis. Wel inschrijven in verband met capaciteit.

Vrijdag 25 september 2020: Talkshow Indië in beeld met Dinand Woesthoff 

Verhalen in de media zijn altijd gekleurd, door redactionele keuzes of door politieke beïnvloeding. Zo ook de programma’s die er over Nederlands-Indië uitgezonden werden in Nederland. Welke invloed had dit op Nederlanders met een Indische achtergrond? En in hoeverre stroken deze beelden met de verhalen die zij kennen uit hun eigen familie?
Tijdens deze talkshow duiken we in het archief van Beeld & Geluid en onderzoeken we de herinneringen en meningen van de gasten. Welke verschuivingen zijn door de jaren heen zichtbaar in hoe de publieke beeldvorming over Nederlands-Indië wijzigde? En wat is hiervan de betekenis voor het (zelf)beeld en de identiteit van de verschillende generaties?

Hoofdgast in de talkshow is muzikant en oud Kane-zanger Dinand Woesthoff (1972). Verder met o.a Lara Nuberg (moderator), Jazzy Taihuttu (New Amsterdam Film Company) Vivian Boon (hoofdredacteur Moesson) en anderen.

Locatie: Beeld & Geluid in Den Haag

Tijd: 20.00 – 21.30 uur

Tickets: €12,50.

Voorjaar 2021: Meet up De Wereld Van De Oost

Beeld & Geluid i.s.m. Indisch Herinneringscentrum, New Amsterdam Film Company

Tijdens deze meet up onderzoeken we welke betekenis het verleden heeft voor jonge creatieve makers met wortels in Nederlands-Indië, hun zoektocht daarnaar en hoe zij hier in hun werk vorm aan geven. Dat doen we aan de hand van clips uit de nieuwe speelfilm De Oost (Taihuttu, najaar 2020) en de bijbehorende verdiepende campagne De Wereld Van De Oost. Centraal staat het delen en leren kennen van elkaars persoonlijke verhalen en ervaringen waarbij ook het publiek uitgenodigd wordt actief deel te nemen aan de gesprekken.

Meer informatie over het programma, sprekers en aanmelding volgt.

Dit programma is onderdeel van De Wereld van de Oost, de verdiepende campagne bij De Oost (najaar 2020, New Amsterdam Film Company, Jim Taihuttu). In De Wereld van de Oost brengen de makers de onderbelichte geschiedenis rondom de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1946-1949) tot leven en onderzoeken ze welke impact deze nu nog heeft. Onderdeel van de campagne zijn o.a. een interactieve website, lesmateriaal en meet ups. Voor meer informatie zie www.dewereldvandeoost.nl

Locatie: Beeld & Geluid in Den Haag

Tickets: Informatie volgt

Datum: Voorjaar 2021

Wanneer:
15 september –
Stadsprogramma

30 augustus –
Expertsessie

25 september –
Talkshow

Delen