GIFje Challenge

Maak van iets ouds toffe nieuwe dingen! Duik in het archief van Beeld & Geluid en maak je eigen GIFje. Wij helpen je op weg met een aantal simpele stappen. Veel (knutsel)plezier!

Van iets ouds kun je toffe nieuwe dingen maken. Van filmbeelden uit het archief van Beeld & Geluid werden bijvoorbeeld al veel eigentijdse GIFjes gemaakt. GIFjes, je weet wel, van die grappige bewegende plaatjes. Bekijk op het Giphy Channel van Beeld & Geluid wat anderen al maakten!  

In deze opdracht ga je zelf een GIFje maken.

Even wat achtergrondinfo

Waarschijnlijk ken je een GIFje als een kort filmpje waar een grappige tekst aan toe is gevoegd. Een GIFje is een nieuw soort beeldtaal. We praten steeds vaker met elkaar via beeld. Sommige mensen sturen zelfs alleen nog een GIF in plaats van een tekstje om te vertellen wat ze ergens van vinden of aan het doen zijn. Herken je dat?

Een GIFje is dus een kort filmpje. Een film is een serie stilstaande beelden, die je heel snel (24 beeldjes per seconde) ziet. Elk bewegend beeld dat wij zien, bestaat dus uit korte beeldjes die heel snel achter elkaar worden afgespeeld. Zo snel, dat onze ogen het niet bij kunnen houden en onze hersenen de losse foto’s aan elkaar plakken, waardoor het gaat bewegen.

Instructie

Hoe maak je een GIFje? Door de volgende stappen te volgen, heb je dat zo gedaan!

  1. Gebruik het werkblad uit het De Betovering of download hem van deze pagina en print hem.   
  2. Verzamel knutselmaterialen waarmee je de afbeeldingen op het werkblad kunt bewerken. Dit kan van alles zijn: stiften, potloden, verf, glitters, stickers, veren of vondsten uit de natuur na een wandeling in het bos. Jij bent de maker, jij kiest! 
  3. Op het werkblad zie je 6 beelden staan, deze ga je van links naar rechts bewerken. Ze zijn genummerd, zodat je weet op welke volgorde de foto’s gemaakt moeten worden.
  4. TIP: je kunt beweging maken door op ieder plaatje iets steeds wat groter of kleiner te maken of steeds meer of minder van iets (een kleur bijvoorbeeld) toe te voegen.
  5. Klaar met bewerken?
  6. Installeer en/of open een app op je telefoon of tablet waar je GIFjes mee kunt maken. Met Apple kun je dat gemakkelijk doen via de iStopmotion app. Op Android werken Giphy Cam en GIF Maker erg goed! 
  7. Maak met deze app foto’s van de losse afbeeldingen op volgorde. Als je van alle afbeeldingen een foto hebt gemaakt met de app, kun je het filmpje afspelen. Van jouw stilstaande beelden is nu een GIFje gemaakt! 
  8. Is je GIFje helemaal af? Deel hem dan op de socials met #BenGDH