#FrisseStemmen

#FrisseStemmen

Ruim 800.000 jonge volwassenen mogen dit jaar voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamer. Er doen maar liefst 24 partijen mee die nu nog geen zetel in de Kamer hebben. Frisse Stemmen dus, die zich melden voor een bijdrage aan onze democratie en het politieke debat. Nu fysieke campagnes niet kunnen is het in de media en online harder dringen dan ooit tevoren om de aandacht van de kiezers te vangen. Wat betekent dit voor jou en ons politieke klimaat?

Dit jaar doen we het even anders. Geen mediagetrainde politici en hun woordvoerders, geen debatten met partijen die al jaren de peilingen domineren en ook geen campagneleuzen die eigenlijk niks zeggen.

Beeld & Geluid in Den Haag besteedt in de weken voor de verkiezingen uitgebreid aandacht aan de #FrisseStemmen van nieuwe partijen en jonge kiezers. Onze jongerenredactie gaat bijvoorbeeld voor de eerste keer stemmen en we bespreken het verkiezingsnieuws wat je niet altijd ziet in het journaal. Daarnaast gingen we in gesprek met verschillende frisse stemmen van nieuwe partijen om hun standpunten te horen en organiseerden we een online pub quiz waar politieke kennis centraal stond.

Interviews met jonge politici

Hoe denken jonge politici over de rol van media in de samenleving? Waarover maken ze zich zorgen en wat willen ze veranderen? Onze stagiaire Naema Abdi, masterstudent Museum Studies, vroeg het in vijf Zoom-sessies aan de frisse stemmen van BIJ1, NIDA, Piratenpartij, Splinter en Volt.  Bekijk hieronder het interview van #FrisseStemmen met Sacha van Volt.

#Jongerenredactie gaat stemmen

De #Jongerenredactie​ van Beeld & Geluid in Den Haag dook afgelopen voorjaar in de Tweede Kamerverkiezingen. Sterre en Renée mogen dit jaar voor het eerst stemmen op de Tweede Kamer. Lotte en Rosa zijn juist nog te jong om te mogen kiezen, maar hebben wél het een en ander te melden. Van straatvragen tot stemwijzers, in deze video’s onderzoeken onze redactieleden hoe je er in hemelsnaam achter komt welke partij het beste bij je past.

Politieke pubquiz (13 maart)

Op 13 Maart organiseerden wij met PEPE Den Haag en PIPTV de Politieke Pubquiz.
Alleen of met een team kon je jouw politieke kennis testen en vergroten.
Van linkse hobby’s tot rechtse praatjes kon je je met muziek, humor en verbazing voorbereiden op jouw gang naar het stemhokje! De winnaar ging naar huis met een kunstwerk dat tijdens de uitzending werd gemaakt.

De hele uitzending kan je hieronder terugkijken. Weet jij alle antwoorden?

Delen