Etalage

Wat leuk, je hebt onze site gevonden! Is je volgende stap een bezoek aan ons prachtige pand aan de Zeestraat? Daar ben je van harte welkom voor een bezoek aan onze tentoonstelling over nieuws, onze evenementen en natuurlijk voor een hapje en drankje in museumcafé Alma.

Nieuwswijzer worden bij Beeld & Geluid in Den Haag

In tijden waarin het vaak lastig is vast te stellen welke informatie betrouwbaar is en welke niet, maakt Beeld & Geluid je graag wegwijs. Wie nieuwswijs is, weet welke keuzes achter het nieuws zitten, maar ook welke invloed we zelf hebben met ons mediagedrag. Hoe dat zit, daar kom je achter bij onze tentoonstelling in het museum aan de Zeestraat 82. 


Als museum organiseren wij niet alleen tentoonstellingen en programma’s, we werken graag ook samen met andere partijen die bijdragen aan een goede nieuwsvoorziening. Zoals het ANP en DenHaagFM. Samen nemen we elke maand tijdens de uitzending Haags Bakkie de nieuwsfoto van de maand met elkaar door. Zo hopen we luisteraars een andere kijk op het nieuws te geven. Beluister de items hieronder!

Nieuwsfoto van de maand – januari

DEN HAAG – Oud-minister en de nummer twee op de kandidatenlijst van Hart voor Den Haag / Groep de Mos Rita Verdonk (l) tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen werd de groep de grootste partij in Den Haag. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Uitzending: maandag 7 februari 2022

Radioprogramma: Haags Bakkie, presentatie Jickey Traxel

Foto: Presentatie Rita Verdonk als de nummer 2 voor Hart voor Den Haag/Groep de Mos

Fotograaf: Robin van Lonkhuijsen (ANP)

In aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen presenteert Hart voor Den Haag/Groep de Mos Rita Verdonk als kandidaat op de lijst. Door de landelijk bekende politica op plaats 2 te zetten, hoopt de partij een flinke slag te slaan bij Haagse kiezers.

“De foto maakt heel nieuwsgierig naar haar motivatie waarom ze dit doet”, zegt Tjeerd de Boer, Hoofd Programmering en Ontwikkeling bij Beeld & Geluid in Den Haag . Volgens hem is zij toch de vrouw die op een haar na de verkiezing als partijleider van de VVD verloor, de eerste vrouwelijke premier van Nederland had kunnen zijn, met een behoorlijke status en verleden als politica. “Interessant om te weten wat haar persoonlijk drijft om dan nu voor een lokale partij te kiezen”, aldus De Boer. “Er zit een extra laag onder. Het antwoord zit nog niet in de foto, maar maakt wel extra nieuwsgierig.”

Volgens Edouard van Arem van ANP markeert Verdonks kandidaatstelling het begin van de lokale campagne voor de Gemeenteraadsverkiezingen. “We hebben een landelijk kabinet, prima. Maar ook voor een stad als Den Haag is het erg interessant om te kijken wat hier gaat gebeuren, en daar gaat zij een rol in spelen.”

Nieuwsfoto van de maand – februari

SCHEVENINGEN – Onder de Pier proberen tegen de wind in te hangen en met een sprongetje voert de wind je best ver mee.Harde wind op het strand van Scheveningen. Storm Eunice, de vierde storm van dit jaar, trekt over Nederland. ANP PHIL NIJHUIS

Uitzending: maandag 7 maart 2022

Radioprogramma: Haags Bakkie, presentatie Nicolette Krul

Foto: Strandgangers trotseren storm Eunice onder de Scheveningse Pier

Fotograaf: Phil Nijhuis, (ANP)

Vroeg in 2022 raast een aantal zware stormen over Nederland. Ook Den Haag krijgt te kampen met aanzienlijke stormschade als Eunice in februari aan land komt. Tegelijkertijd trekt de storm ook nieuwsgierige Hagenaars naar het strand. Tussen de palen onder de Pier is het natuurgeweld een belevenis.

“De foto vangt twee onderwerpen”, zegt Edouard van Arem, Hoofd Foto bij ANP. “De storm en de Pier, waar in februari het nodige om te doen is geweest. Het is een geweldige foto, want als Hagenees of Hagenaar zie je gelijk waar het is en waar het over gaat. Ook stilistisch is het een mooie plaat.”

Volgens Tjeerd de Boer van Beeld & Geluid in Den Haag laat de foto zien dat storm ook leuk kan zijn. “Natuurlijk, storm is niet leuk, er is op dit moment ook veel ellende, maar juist daarom is het goed om ook schoonheid te zien in die ellende. Storm is een natuurfenomeen waar we mee te dealen hebben, maar kan ook spectaculaire beelden opleveren. Dit is daar een mooie plaat van.”

Nieuwsfoto van de maand – maart

Den Haag, 16 maart 2022.Gemeenteraadsverkiezingen. Uitslagenavond van Hart voor Den Haag / Groep de Mos in cafe Luden. Bij de eerste exit poll staat de partij op een teleurstellende 9 zetels.ANP / HOLLANDSE HOOGTE / MARTIJN BEEKMAN

Uitzending: maandag 4 april 2022

Radioprogramma: Haags Bakkie, presentatie Nicolette Krul

Foto: Richard de Mos en Rita Verdonk op uitslagenavond Gemeenteraadsverkiezingen, 17 maart 2022

Fotograaf: Martijn Beekman (ANP)

De gezichten van Richard de Mos en Rita Verdonk, de nummers 1 en 2 van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, weerspiegelen de emotie over de uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen 2022. De partij hoopte op 15 zetels, maar het werden er 9.

De foto werd genomen op donderdagavond 17 maart, op het moment dat de eerste exitpoll bekend werd. Volgens Edouard van Arem van ANP spreekt de foto boekdelen: “Het is echt het goede moment. Ze staan heel centraal in een grote groep. Als er wel een grote uitslag was, dan was het een groot feestgejoel. Nu is het toch bedrukt.” De foto is gemaakt door Martijn Beekman. Hij maakte ook de foto van D66-leider Sigrid Kaag die op de uitslagenavond van de landelijke verkiezingen op tafel klom. “Hij heeft er oog voor. Je moet op het juiste moment op de goede plek staan”, aldus Van Arem over de fotograaf.

Tjeerd de Boer, van Beeld & Geluid in Den Haag ziet in de foto een diepere laag. “De teleurstelling die van de gezichten afdruipt is er bij de kiezer al vrij lang. De landelijke politiek klinkt altijd door in de gemeente, zeker wat opkomst betreft en of mensen er nog wel op vertrouwen dat hun stem iets gaat betekenen. Zeker met het afgelopen jaar, met de Toeslagenaffaire en het kabinet dat voor een groot deel met dezelfde ploeg doorgaat, kan ik me voorstellen dat de kiezer thuisblijft.”

Cultuur in de etalage

We zijn bij Beeld & Geluid in Den Haag heel erg blij dat we weer open zijn en bezoek mogen ontvangen! Daarom doen we ook mee aan het initiatief Cultuur in de Etalage. Het winkelend publiek kan in de Spuistraat kijken wat de culturele instellingen van Den Haag allemaal te bieden hebben. Met onze presentatie laten wij graag zien dat iedereen in ons prachtige pand aan de Zeestraat welkom is én dat we met veel plezier samenwerken met onze partners DenHaagFM en het ANP.