Maandag 14 tot en met vrijdag 18 maart 2022.
Met de Week van de Nieuwswijsheid in maart wil Beeld & Geluid het thema nieuwswijsheid extra onder de aandacht brengen, waarbij ons doel kennisdeling en het stimuleren van bewustwording is. Dat doen we onder meer door online masterclasses van experts. Deze masterclasses zijn voor iedereen te volgen en helemaal gratis. Speciaal voor docenten organiseren we een docententraining over het voeren van lastige gesprekken in de klas.
Bij Beeld & Geluid zijn we altijd, iedere dag van het jaar, bezig met media- en nieuwswijsheid. Je bent nieuwswijs als je journalistieke, betrouwbare verhalen herkent, het verschil ziet tussen mis- en desinformatie en begrijpt hoe media onze mening beïnvloeden.
In één dag jouw kennis over nieuwsmedia, desinformatie en polarisatie bijspijkeren? Kom dan naar de gloednieuwe training ‘Dialoog in tijden van desinformatie’ waarin docenten van alle onderwijsniveaus leren hoe zij de regie kunnen houden tijdens lastige gesprekken in de klas en een open, veilige dialoog voor alle leerlingen kunnen creëren.
Op woensdag 16 maart schuift verslaggever Bart Tuinman na het ochtendjournaal van die dag bij ons aan om te vertellen over zijn werk. Hoe komt zo’n nieuwsuitzending tot stand? Hoe gaat het er op de redactie aan toe? Hoe wordt bepaald wat in het journaal te zien is? Deze speciale online masterclass is gratis te volgen en zeer geschikt voor leerlingen in het po, vo en mbo, maar ook leuk voor andere fans van het Jeugdjournaal!
Eline Donker (18 jaar) is student aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht en moderator van online te bekijken Nieuwswijsheid Masterclasses. Daarin vraagt zij experts het hemd van het lijf, om zo meer te weten te komen over nieuwswijsheid en de invloed van media. Eline spreekt onder meer met Ester Gould, maker van de documentaireseries ‘Klassen’ en ‘Schuldig’, over de rol van onderzoeksjournalistiek als waakhond voor onze maatschappij.
Ook gaat zij in gesprek met Ruurd Oosterwoud, oprichter van DROG, over het belang van betrouwbare informatie kunnen onderscheiden van online manipulatie. De Nieuwswijsheid Masterclasses geven inzicht in de werking van media, pers en journalistiek en hoe en met welk belang dit in Nederland geregeld is.
Bij Beeld & Geluid gaat het iedere dag over media- en nieuwswijsheid. Voor Beeld & Geluid in Den Haag is nieuwswijsheid het vertrekpunt van zowel programmering als het mediamuseum. Het museum laat zien hoe nieuws gemaakt wordt en wie daar invloed op hebben. Met de Week van de Nieuwswijsheid hopen we iedereen te motiveren persvrijheid te koesteren en te wíllen kiezen voor het vormen van een mening op basis van feiten.
De Week van de nieuwswijsheid maakt deel uit van Het Moment van de Waarheid, dat de gehele maand maart plaatsvindt bij Beeld & Geluid. In een wereld waarin iedereen toegang heeft tot media en waarin algoritmes en kunstmatige intelligentie jouw informatievoorziening bepalen, heeft iedereen zijn eigen waarheid. Maar op welke waarheid kunnen we nog vertrouwen? Via activiteiten onderzoeken, duiden en delen we kennis over de werking van media en jóuw invloed op de waarheid.