Henriëtte van Lynden-lezing

Coming of Age: 10 jaar Arabische Lente

Hoe staat het er in Tunesië, Egypte en Irak voor op het gebied van vrouwenrechten, jongeren/educatie en migranten/vluchtelingen? Welke recente gebeurtenissen kenmerken die situatie? Welke kantelpunten zijn er te zien in de afgelopen 10 jaar? Welke voorbeelden zijn er van spanningen tussen behoudende en progressieve krachten? Waar staan jongeren als zij de keuze moeten maken: wegtrekken naar Europa, of blijven in eigen land? En wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?
Een project in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ter ere van Henriette van Lynden. Over onderwerpen die jongeren daar én hier beroeren: gender, positie van vrouwen in de samenleving, onderwijs en arbeidskansen, migratie en persvrijheid. Het project Coming of Age: 10 jaar Arabische Lente is een verzameling van ervaringen. Van interviews met experts en videoberichten van innovators uit de regio tot een live uitzending met presentatrice Naeeda Aurangzeb, Mounir Samuel als hoofdgast en een panel van Young Professionals.

Terugkijken: Coming of Age: 10 Jaar Arabische Lente | Henriette van Lynden-lezing

Bekijk hier de volledige uitzending terug.

Mounir Samuel

Mounir Samuel (1989) is politicoloog, auteur, meervoudig bekroond journalist, presentator van het tv-programma de Nieuwe Wereld (EO), theatermaker, adviseur “diversvaardigheid” en auteur van elf boeken. Wereld (EO), theatermaker, adviseur “diversvaardigheid” en auteur van elf boeken, waaronder Mozaïek van de revolutie: een kijkje achter de voordeur van mijn nieuwe Midden-Oosten, God is groot: eten, bidden en beminnen met moslims en zijn laatste boek dat in december 2020 verscheen Noodzakelijke gesprekken: reflecties op een nieuwe wereld.

Voor zijn werk als fly-in correspondent voor o.a. de Groene Amsterdammer won hij de Dick Scherpenzeelprijs voor journalistiek talent onder de dertig jaar en de Lira Correspondentprijs voor jong journalistiek talent.

Naeeda Aurangzeb

Naeeda Aurangzeb is debatleider, radio- en televisiepresentator en
programmamaker met een sterke internationale oriëntatie. Ze werkte voor verschillende Nederlandse omroepen, waaronder De NTR (De Halve Maan), de VPRO (Bureau Buitenland) en de NOS (Nieuws&Co).

Momenteel leidt ze regelmatig
debatten over de positie van vrouwen en LHBTQ+.

Als eerste op de hoogte zijn van events zoals deze?

Innovators uit de regio 

Ghida Anani

Ghida Anani is assistent-professor aan de Faculteit Volksgezondheid van de Libanese Universiteit. Ze zet zich in voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen Ghida’s informatiecentrum voor gendergelijkheid won de WOMANITY Award en ze was één van Worldbank’s ’10 inspirerende vrouwelijke ondernemers die een verschil maken in MENA.’

Meer innovators

10 jaar arabische lente

Hou deze pagina in de gaten. Binnenkort verschijnen hier de videos van de andere innovators uit de MENA-regio.

Hieronder kun je vast kennis maken met Ghida Anani.


Wie
was
Henriette
van Lynden?

Volkskrant: ‘Henriette barones van Lynden-Leijten wist haar internationale diplomatencarrière voor de buitenwereld probleemloos te combineren met de opvoeding van drie dochters en de afwezigheid van een man die in de brandhaarden van de wereld zijn leven op het spel zette’ Ze werd alom geroemd als gastvrije en hartelijke ambassadeur. De Vereniging van de Dienst Buitenlandse Zaken noemde haar een ‘icoon van BZ, een diplomate tot in haar vezels.’ Toen ze overleed opende het journaal in Bulgarije met het verdrietige nieuws. Als gedachtenis aan deze bijzondere vrouw organiseert het Ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks een reeks Henriette van Lyndenlezingen, bedoeld om het debat over Noord-Afrika en het Midden-Oosten gaande te houden.

Mis niets meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

* verplichte velden
Wat zijn je interesses?

Henriëtte van Lynden-lezing

Op deze pagina:

  • De volledige uitzending met Mounir
  • Innovators uit de regio
  • Interviews met experts
  • Wie is Henriette van Lynden?
https://denhaag.beeldengeluid.nl/wp-content/uploads/2021/01/Achtergrond.png
Delen