Telefoongidsen

Beeld & Geluid in Den Haag beheert zo goed als alle landelijke telefoongidsen uitgegeven door PTT/KPN. Momenteel kunnen die niet bij ons worden geraadpleegd. Je kunt zelf op zoek naar een telefoonnummer uit de jaren 1901-1950 via Delpher.nl.

Instructie telefoonboeken Delpher

De telefoonboeken van 1901 tot en met 1950 zijn opgenomen in het “Boeken Basis” deel van Delpher. Vul geen zoekterm in en klik op zoeken (vergrootglas), dan kun je de resultaten filteren (linkerkant van het scherm) op “Herkomst”: Museum van Communicatie en eventueel sorteren op datum. Klik hier om deze handeling automatisch te verrichten.

Ook kun je bij ”Uitgebreid zoeken” bij “Titel” telefoondienst intypen om bij de telefoonboeken uit te komen. Het eerste deel wordt gevonden met: ”telephoondienst”. Niet van alle jaren zijn telefoonboeken beschikbaar.

Er kan gebruik worden gemaakt van de operator PROX: zoek op twee woorden die in elkaars nabijheid staan, de maximale afstand is 10 woorden. Je kunt zo een naam combineren met bijvoorbeeld een (afkorting van een) straatnaam of een (afkorting van een) beroep. Omdat namen nu eenmaal veel voorkomen zal het zoeken in telefoonboeken anders gaan dan bij overige boeken, men zal bijvoorbeeld vaak onder een plaatsnaam een naam willen zoeken en dus vaker digitaal moeten bladeren om bij het juiste uit te komen. Bladeren gaat in praktijk vaak makkelijker door het telefoonboek eerst via het pijltje naar beneden als pdf te downloaden en dan daarbinnen te bladeren.

Personeelsarchief van de PTT, het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie

Ben je op zoek naar informatie over personen die werkzaam waren bij de PTT? Stuur dan een e-mail naar het Nationaal Archief, daar wordt namelijk het bedrijfsarchief van de PTT beheerd. Zet in het ‘onderwerp’ van je bericht duidelijk waar je naar op zoek bent.
E: info@nationaalarchief.nl