Brienne: schatkist vol verhalen en intriges

Een schatkist onaangeraakt door de tijd: 2600 berichten vol roddels, schandalen en intriges.

Simon de Brienne was een 17e-eeuwse postmeester in Den Haag. Brieven die niet konden worden bezorgd – omdat iemand niet voor de brief kon of wilde betalen – heeft hij bewaard. Ze vormen nu een schatkist onaangeraakt door de tijd: 2600 berichten vol roddels, schandalen en intriges. Maar ook het alledaagse leven en de emoties waar men in die tijd mee te maken had, komen er volop in voor.

Nieuws over de Brienne kist

Wist je dat…

… je nu online de expositie van de Brienne kist kunt bekijken?
… de brieven van postmeester De Brienne onderwerp zijn van internationaal onderzoek Signed, Sealed & Undelivered waarvoor in een Londens tandartslaboratorium röntgenfoto’s zijn gemaakt van de ongeopende brieven?
… de brieven in de 17e eeuw vaak op speciale, persoonlijke manieren werden gevouwen? Dit noemen we letterlocking. Stiekem lezen werd door deze beveiliging onmogelijk gemaakt. Privacy was dus ook in de 17e eeuw al een aandachtspunt.
… de brievenkist met zeehondenhuid bekleed is? Dit was destijds het beste materiaal om iets waterdicht te ‘sealen’. De huid is nog steeds in uitzonderlijk goede staat!
… de brieven een beeld geven van gewone mensen uit de 17e eeuw? Een citaat van Dr. David van der Linden: “Veel hugenoten waren de religieuze vervolgingen onder Lodewijk XIV ontvlucht, terwijl anderen waren achtergebleven in Frankrijk. Briefverkeer was dus de enige manier om contact te houden. De brieven laten prachtig zien welke emotionele tol vlucht en scheiding van deze families kon eisen.”

Het onderzoeksteam bestaat uit dr. Nadine Akkerman (Universiteit Leiden/NIAS), dr. David van der Linden (Rijksuniversiteit Groningen), drs. Koos Havelaar (voorheen werkzaam voor Beeld & Geluid in Den Haag ), Jana Dambrogio (MIT Libraries), dr. Rebekah Ahrendt (Yale University) en dr. Daniel Starza Smith (Lincoln College, Oxford).

De brieven worden hier getoond via EMLO (Early Modern Letters Online).

Mediacafé: Spinvis en de geheimen van de Briennekist | 21 mei

Postmeester Simon de Brienne bewaarde 2600 brieven in een brievenkist en hoopte ze ooit alsnog te kunnen afleveren. Wat nooit gebeurde… Waarom werden deze brieven nooit bezorgd? Wie verzond ze en waar gingen ze over? Conservator Anja Tollenaar neemt je in deze lezing, onder muzikale begeleiding van Spinvis, mee in de geheimen van de Briennekist.