Mediacafé: Kamp Westerbork gevangen op film

De Westerborkfilm is één van de meest iconische objecten uit het archief van Beeld & Geluid. In dit Mediacafé vertelt conservator Valentine Kuypers samen met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over deze plek en het doel van de film.

Over dit Mediacafé

De Westerborkfilm is één van de meest iconische objecten uit het archief van Beeld & Geluid. De film uit 1944 toont unieke beelden van het doorgangskamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog, met als bekendste beeld het Sinti-meisje Settela Steinbach, dat in de trein staat.

De Westerborkfilm is niet alleen een getuigenis van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, maar laat ook het werkende leven in het kamp zien. Conservator Valentine Kuypers vertelt samen met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over deze bijzondere film en de restauratie die op dit moment onder leiding van Beeld & Geluid plaatsvindt. Met welk doel werd deze film gemaakt? Hoe wordt het kamp weergegeven en hoe ging het er werkelijk aan toe?

Tijdens het programma is een deel van de nieuw gerestaureerde film te zien, die is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het programma is beschikbaar met Nederlandse en Engelse ondertiteling. 

Na de uitzending is er de mogelijkheid vragen te stellen aan sprekers Valentine Kuypers (Beeld & Geluid) en Bas Kortholt (Herinneringscentrum Kamp Westerbork) via een chat via Zoom op 18 april van 15:00 – 16:45. De link naar de Zoomsessie ontvangt u gelijktijdig met de link naar het Mediacafe. 

Bent u niet beschikbaar op 18 april maar wilt u het programma wel graag zien? Geen probleem! U kunt hem tot een week later terugkijken. 

Over Mediacafés

In de Mediacafés bespreken collectiespecialisten en conservatoren van Beeld & Geluid ontwikkelingen en gebeurtenissen in de media. Zij illustreren hun verhalen met beelden uit de schatkamers van het grootste media-archief van Nederland.

Beeld & Geluid is hét instituut voor media met vestigingen in Hilversum en Den Haag en herbergt de grootste mediacollectie van Nederland, op het gebied van televisie, games, radio, pers en journalistiek.

Tickets

Datum
18 apr '21
Tijdstip
14:00
Locatie:
Online
Prijs:
gratis
Registreren
Delen