De Westerborkfilm is één van de meest iconische objecten uit het archief van Beeld en Geluid. De film uit 1944 toont unieke beelden van het doorgangskamp Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog, met als bekendste beeld het Sinti-meisje Settela Steinbach, dat in de trein staat.
De Westerborkfilm is niet alleen een getuigenis van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, maar laat ook het werkende leven in het kamp zien. Conservator Valentine Kuypers vertelt samen met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over deze bijzondere film en de restauratie die op dit moment onder leiding van Beeld en Geluid plaatsvindt. Met welk doel werd deze film gemaakt? Hoe wordt het kamp weergegeven en hoe ging het er werkelijk aan toe?
Aansluitend op het programma is een deel van de nieuw gerestaureerde film te zien, die is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.
In het Mediacafé bespreken collectiespecialisten en conservatoren van Beeld en Geluid ontwikkelingen en gebeurtenissen in de media. Zij illustreren hun verhalen met beelden uit de schatkamers van het grootste media-archief van Nederland.
Beeld en Geluid is hét instituut voor media met vestigingen in Hilversum en Den Haag en herbergt de grootste mediacollectie van Nederland, op het gebied van televisie, games, radio, pers en journalistiek.
De tickets zijn binnenkort beschikbaar.
Het museum blijft helaas tot nader bericht gesloten in lijn met de huidige corona maatregelen.
Daarna is het mediamuseum enkel te bezoeken met een vooraf gekocht e-ticket. Kijk voor alle overige maatregelen hier.
Voor het organiseren van webinars blijven onze deuren wel geopend.