Vertoning + nagesprek: Artists of Perestroika

De vertoning van de documentaire Artists of Perestroika, waarvoor onder meer is geput uit het video-archief van Beeld & Geluid. Aansluitend is er een nabespreking met de regisseur.

Eind jaren ’80, in de tijd van Glasnost en Perestrojka in de toenmalige Sovjet-Unie, ontstonden bijzondere vriendschappen tussen Russische en Nederlandse kunstenaars en artiesten. Zij waren in Moskou en St. Petersburg deelgenoot van een tijd van vrijheid, losbandigheid, goede muziek, vreemde mode en avant-gardistisch theater. In Rusland vonden volop activiteiten plaats, die eerder onder het communisme niet mogelijk waren.

De Russische kunstenaars, schrijvers en muzikanten van toen zien dertig jaar later met lede ogen aan hoe deze vrijheid weer in het geding komt, net nu hun kinderen hun leven beginnen in te richten. Onder Poetin is er opnieuw een muur tussen Europa en Rusland ontstaan. Is er nog hoop dat Nederlandse en Russische kunstenaars weer samen kunnen optreden en samen kunst én lol kunnen maken? Kunnen nieuwe kunstenaars van beide landen deze muur opnieuw breken?

De Russische kunstenaar en filmmaker Masha Novikova kwam kort voor de val van de Berlijnse muur naar Nederland en woont en werkt sindsdien in Amsterdam. Zij maakte verschillende documentaires, waaronder Drie kameraden (2006), Brieven aan jezelf (2013), en Niet mijn Moskou (2022).

De film is Nederlands en Russisch gesproken met Engelse ondertiteling. De regisseur is bij de vertoning aanwezig voor een nabespreking.

Trailer

Datum
2 apr '23
Tijdstip
14:00
Locatie:
Beeld & Geluid in Den Haag
Prijs:
Gratis (aanmelden vooraf)
Aanmelden
Delen