Tussen Feit en Fictie

Wat is de waarheid en wie bepaalt dat precies? Drie prominenten uit de wereld van journalistiek, rechtspraak en wetenschap onderzoeken het begrip waarheidsvinding.
Journalist Bas Haan, strafrechtadvocaat Meike Lubbers en wetenschapper Piet Bakker gaan in gesprek over hun eigen zoektocht naar de waarheid en de rol die jij, de burger, daarin vervult. Ook vertellen Kaylee Willems en Dephlin Jacobs, immens populair met hun Juicechannel op Instagram, over hun omgang met de waarheid.

Wetenschappers voeren een eeuwenoude discussie over het achterhalen van de waarheid. Journalisten claimen de onafhankelijke waarheid te vertellen in de media en in de rechtszaal komen rechters tot een oordeel door de waarheid boven tafel te krijgen. De waarheid heeft grote impact op ons leven. Hoe kijken wetenschappers, journalisten en rechters naar elkaars waarheid? Dit vraagstuk wordt tijdens Tussen Feit en Fictie besproken door onder anderen journalist Bas Haan, strafrechtadvocaat Meike Lubbers en wetenschapper Piet Bakker. De presentatie is in handen van programmamaker en wetenschapsjournalist Eveline van Rijswijk.

Gasten

Bas Haan is één van Nederlands meest vooraanstaande onderzoeksjournalisten. Hij schreef over grote zaken als de Schiedammer Parkmoord en de Deventer Moordzaak. Zijn berichtgeving hierover werd geroemd met de meest prestigieuze journalistieke prijzen. De Deventer Moordzaak kreeg recent opnieuw aandacht door een podcastserie en verfilming waarin het werk van Haan een grote rol speelt. Hoe betrouwbaar is journalistiek tegels lichten in het licht van bewijsvoering met feiten in de rechtszaal en falsificatie in de wetenschap?

Meike Lubbers is strafrechtadvocaat. Ze sprak zich recent kritisch uit aan de talkshowtafel van Op1 over de berichtgeving rondom beschuldigen naar Marco Borsato. Lubbers heeft als advocaat veel ervaring met zedenzaken en weet hoe lastig het is om erachter te komen wat er wel en niet is gebeurd. Ze vraagt zich wel eens af wat journalisten eigenlijk voor methode gebruiken om te beslissen of voor een verhaal voldoende overtuigend bewijs is gevonden om het in de krant te zetten.

Piet Bakker werkte jaren als journalist én als wetenschapper. Hij ervoer dankzij deze twee rollen een verschil in waarheidsvinding. Daarover schreef hij in 2016 een blog op Villamedia waarin hij waarheidsvinding van journalisten ‘een shortcut naar de waarheid noemt’. “ANP schrijft het”, “twee bronnen onafhankelijk van elkaar”, “omdat een autoriteit of expert het zegt” zijn voorbeelden van argumenten die journalisten vaak gebruiken om zich te verantwoorden, maar die volgens Bakker aan ​​vernieuwing toe zijn.

Kaylee Willems en Dephlin Jacobs van Juicechannel betreden ook het podium. Roddel en achterklap was ooit het domein van weekbladen als Privé en Story, maar tegenwoordig zijn het de juicekanalen die als eerste met het laatste nieuws komen over BN-ers. Entertainmentnieuwsprogramma’s als RTL Boulevard en Shownieuws, hebben er geduchte concurrenten bij gekregen. Foto’s, video’s worden razendsnel gepost, waardoor de achterban als eerste op de hoogte is van het laatste nieuws van de Nederlandse beroemdheden. Kaylee Willems en Dephlin Jacobs zijn onder de naam Juicechannel vooral heel populair op Instagram.

Tussen Feit en Fictie wordt gepresenteerd door Eveline van Rijswijk. Van Rijswijk (1988) is  wetenschapscommunicator, politiek historicus, theatermaker en columnist. Ze studeerde politicologie, filosofie en geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Als hoofdredacteur en presentator bij het online- & tv-programma Universiteit van Nederland maakte ze honderden video’s met wetenschappers uit allerlei vakgebieden. In 2018 debuteerde Van Rijswijk met de politieke onewomanshow De Première, over 100 jaar vrouwen in de Nederlandse politiek en de vraag waar de eerste vrouwelijke premier blijft. Ze schopte het in de zomer van 2019 tot de finaleweek van De Slimste Mens en heeft sinds enkele maanden een taalcolumn bij het radioprogramma Spraakmakers.

Moment van de Waarheid

Het evenement Tussen Feit en Fictie maakt onderdeel uit van het bredere programma Het Moment van de Waarheid, dat de gehele maand maart plaatsvindt in Beeld & Geluid in Den Haag . In een wereld waarin iedereen toegang heeft tot media en waarin algoritmes en kunstmatige intelligentie jouw informatievoorziening bepalen, heeft iedereen zijn eigen waarheid. Maar op welke waarheid kunnen we nog vertrouwen? Bekijk hier de overige activiteiten in het kader van Het Moment van de Waarheid.

Let s.v.p. op de op dat moment geldende maatregelen.

Koop tickets

Reguliere prijs: €9,-

Prijs met CJP, Studentenkaart of Ooievaarspas: €6,-

(Enkel op vertoon van desbetreffende kortingskaart)

Datum
10 mrt '22
Tijdstip
19:30
Locatie:
Beeld & Geluid in Den Haag
Prijs:
€9,00
Koop tickets
Delen