Dutch Media Week: TikTok Talkshow

Wat is de relatie tussen TikTok en nepnieuws? Tijdens deze informatieve en onderhoudende talkshow proberen we antwoord te geven op de vraag wat er gebeurt op het razend populaire social media-platform.

TikTok is het snelst groeiende social media-platform. Vooral onder tieners is de app populair: het algoritme is zo afgestemd dat zij zo lang mogelijk naar de content op het platform blijven kijken. Oudere generaties kijken soms met argwaan naar het medium. Tijdens de talkshow wordt er dieper ingegaan op TikTok: hoe werkt het? Wat krijg ik te zien? Zie jij dat ook en wat brengt het platform ons? Tijdens deze bijzondere avond brengen we onderzoek en praktijk bij elkaar door met journalisten Rudy Bouma en Marieke Kuypers én fervente TikTokkers Quinn en Aaron Bezemer het gesprek aan te gaan.

Tijdens deze Talkshow wordt ingezoomd op de relatie tussen TikTok en nepnieuws. Hoor meer over het onderzoek van Luuk Ex, onderzoeker bij Beeld & Geluid, naar het gebruik van het woord nepnieuws. Waar komt het vandaan? En hoe wordt het gebruikt? Ook wordt dieper ingegaan op het medium TikTok: hoe werkt het? Wat krijg ik te zien? Zie jij dat ook en wat brengt het platform ons?

Sprekers

Het onderwerp nepnieuws wordt tijdens de Talkshow verder uitgediept door Rudy Bouma. Bouma is een doorgewinterde verslaggever die al 22 jaar werkzaam is voor Nieuwsuur (NOS/NTR) en voorganger NOVA. Afgelopen jaren legde hij zich toe op fake news en complottheoriën in de online wereld. Op bijna dagelijkse basis debunkt hij door middel van factchecks beweringen op social media. Zijn strijd tegen nepnieuws levert Bouma zelf ook valse beschuldigingen van nepnieuws op.

Marieke Kuypers is fervent TikTok-gebruiker. Het viel haar op dat op haar favoriete social media-app behoorlijk wat nepverhalen de ronde doen. Daarom besloot ze research te doen en filmpjes te posten op haar eigen account waarin ze factchecks uitvoert. Haar TikToks over desinformatie worden honderdduizenden keren bekeken. Kuypers is presentator van Pointer en werkte eerder voor VPRO en NOS Stories.

Quinn en Aaron Bezemer zijn te gast als specialisten en vertegenwoordigers van het medium TikTok. Met hun creatieve video’s en updates op TikTok verwierven zij in korte tijd meer dan een half miljoen volgers. Quinn en Aaron staan inmiddels bekend als ‘de TikTok-tweeling’ en weten als geen ander hoe Nederlandse jongeren de app gebruiken.

Rudy Bouma
Quinn en Aaron Bezemer
Marieke Kuypers

Dutch Media Week

Dit evenement is onderdeel van Dutch Media Week. Dutch Media Week toont van 3 tot en met 9 oktober op verschillende locaties in Hilversum en Den Haag de ontwikkeling van de media en de impact ervan op mens en maatschappij. Klik hier voor het complete programma van de Dutch Media Week in Beeld & Geluid Den Haag.

Datum
4 okt '22
Tijdstip
20:00
Locatie:
Beeld & Geluid in Den Haag
Prijs:
€ 9,00 (Studenten- of kortingskaart: € 6,00)
Koop tickets
Delen