Talkshow Indië in Beeld

Verhalen in de media zijn altijd gekleurd, door redactionele keuzes of door politieke beïnvloeding. Zo ook de programma’s die er over Nederlands-Indië uitgezonden werden in Nederland. Welke invloed had dit op Nederlanders met een Indische achtergrond? En in hoeverre stroken deze beelden met de verhalen die zij kennen uit hun eigen familie?

Vrijdag 25 september 2020: Talkshow Indië in beeld met Dinand Woesthoff 

Tijdens deze talkshow duiken we in het archief van Beeld & Geluid en onderzoeken we de herinneringen en meningen van de gasten. Welke verschuivingen zijn door de jaren heen zichtbaar in hoe de publieke beeldvorming over Nederlands-Indië wijzigde? En wat is hiervan de betekenis voor het (zelf)beeld en de identiteit van de verschillende generaties?

Achtergrond

Het voormalige Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan, de bondgenoot van Duitsland in Zuid Oost Azië. Op 15 augustus 1945, kort na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Beeld & Geluid brengt een programma over media, beeldvorming en perspectieven op deze roerige periode en de betekenis van het Indische verleden voor de huidige generaties.

Programma

Hoofdgast in de talkshow is muzikant en oud Kane-zanger Dinand Woesthoff (1972). Verder met o.a Lara Nuberg (moderator), Jazzy Taihuttu (New Amsterdam Film Company) Vivian Boon (hoofdredacteur Moesson) en anderen.

Moderator Lara Nuberg (Gewoon een Indisch meisje) praat met de gasten:

Dinand Woesthoff (muzikant)
Dinand Woesthoff voelt zich zoals hij zegt ‘een geadopteerd kind’ van de stad Den Haag, tegenwoordig woont hij zelfs letterlijk op een steenworp van afstand van het Indisch Monument. Hij heeft een Indische vader en een Hollandse moeder. Zijn vader is geboren in Bandung op Java waar Dinand voor het eerst in 2004 samen met mijn vader naartoe gaat. In 1998 begon hij samen met de Indische gitarist Dennis van Leeuwen de succesvolle rockband Kane. Bron: 15augustus1945.nl

Vivian Boon (hoofdredacteur Moesson)
Vivian Boon (48) groeide op in het meest Indische huis van Den Haag en zet nu als kleinkind van de iconen Tjalie Robinson en Lilian Ducelle hun levenswerk voort: verhalen over de Indische geschiedenis en cultuur. Sinds dit jaar is ze hoofdredacteur van het Indische tijdschrift Moesson.

Jazzy Thaihuttu (New Amsterdam Film Company)
Jazzy zet zich op allerlei manieren in voor Indisch erfgoed en educatie. Eerder ging ze op in Limburg en Noord-Brabant op zoek naar aankomstverhalen, van Nederlands-Indië of Indonesië naar Nederland. Nu houdt ze zich bezig met de productie van de film De Oost, dat het verhaal van de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd vertelt.

Locatie: Beeld & Geluid in Den Haag

Tijd: 20.00 – 21.30 uur

Tickets: €12,50.

Datum
25 sep '20 - 25 sep '20
Tijdstip
20:00
Locatie:
Beeld & Geluid in Den Haag Zeestraat 82, Den Haag
Prijs:
12,50
Delen