Protest in beeld

In een bijzondere samenwerking tussen Beeld & Geluid en beeldjournalistiek platform Drawing the Times onderzochten tweedejaars studenten van St. Joost School of Art and Design hoe je als beeldmaker een journalistiek verhaal kunt vertellen.

Aan de hand van beeldfragmenten uit het archief van Beeld & Geluid rond het thema ‘protest’ maakten zij verhalende animaties. Ze verdiepten zich in momenten van verzet en protest in het Nederland van de afgelopen eeuw: momenten waarop mensen de straat op gingen om te laten horen dat de maat vol was; demonstraties en stakingen die leidden tot belangrijke veranderingen zoals de protesten van de Dolle Mina’s, de studentenprotesten van 1968, het verzet tegen de neutronenbom en de krakersrellen. Door het perspectief te kiezen van een personage en zo de context te onderzoeken van het protest en de
achtergronden daarvan maken de studenten met hun werk invoelbaar wat de impact ervan op onze huidige samenleving is. Met de prints laten studenten zien wat hen vandaag beweegt: waarvoor willen zij de barricade op? Wat gaat hen aan het hart?

In samenspraak met Drawing the Times werkten zij hun hartekreten uit tot cartoons, infographics, beeldverhalen en affiches. De toon van het werk varieert van beschouwend tot activistisch en van angstaanjagend tot humoristisch. Het werk toont de toeschouwer een hoopvol en gevarieerd beeld van het engagement van deze jonge beeldmakers.

Datum
17 jul '22 - 25 sep '22
Locatie:
Beeld & Geluid in Den Haag
Prijs:
Inbegrepen bij museumticket
Delen