Persvrijheidslezing: Step Vaessen

De jaarlijkse Persvrijheidslezing wordt dit keer verzorgd door internationaal correspondent Step Vaessen. De lezing en het aansluitende panelgesprek zijn zowel in de zaal als via een livestream te volgen. Maak onderaan deze pagina jouw keuze voor de wijze waarop jij het evenement wil bijwonen.

In situaties van oorlog en conflict is de vrijheid van journalisten om onbelemmerd en onafhankelijk hun werk te doen beperkt. Het is vaak onmogelijk of te onveilig om op locatie te komen, bronnen en fixers lopen grote risico’s en de partijen aan weerszijden van het conflict hebben letterlijk levensgrote belangen om informatie te verdraaien of achter te houden. Bij grote internationale conflicten is er bovendien vaak een sterke emotionele betrokkenheid en publieke opinie bij de ‘thuisbasis’, wat het voor correspondenten lastig kan maken om alle vragen en feiten op een evenwichtige manier voor het voetlicht te krijgen.

Step Vaessen

Step Vaessen is internationaal correspondent voor Al Jazeera. De afgelopen 3 jaar werkte zij vanuit Europa (o.a. in Belarus, Oekraïne) en sinds vorig jaar vanuit Berlijn. Daarvoor werkte zij vanuit Rusland en meer dan 20 jaar in Azië (standplaats Jakarta). In haar lezing gaat ze in op de dilemma’s van de journalist in oorlogstijd, met bijzondere aandacht voor de oorlog in Oekraïne en de vrijwel volledige inperking van de vrije pers in Rusland. Daarnaast put zij uit haar ervaring als internationaal correspondent in conflictsituaties in o.a. China en Myanmar.

De lezing wordt gevolgd door een panelgesprek onder leiding van Renske Heddema (correspondent in Zwitserland en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Journalisten), met deelname van onder meer Mikhail Fishman van het Russische oppositietelevisiestation TV Rain.

Step Vaessen – Foto: Robin Utrecht (ANP/Hollandse Hoogte)

Dag van de Persvrijheid

Dit evenement staat in het kader van de Internationale Dag van de Persvrijheid (3 mei) en is een initiatief van het Persvrijheidscomité, waarin de Nederlandse Vereniging van Journalisten, NDP Nieuwsmedia, Free Press Unlimited en Beeld & Geluid samenwerken aan versterking van de persvrijheid. De lezing vindt plaats tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Federation of Journalists, die dit jaar plaatsvindt in Den Haag.

Toegang

De lezing en het panelgesprek zijn in het Engels. Er is een beperkt aantal tickets beschikbaar om het evenement in de zaal in Beeld & Geluid in Den Haag bij te wonen. Deze kaarten zijn inmiddels uitverkocht.

Het programma is ook gratis te volgen via een livestream. Meld je hiervoor aan via onderstaande button. Je ontvangt een mail met toegang tot de livestream op de dag van het evenement.

Datum
11 mei '23
Tijdstip
16:30
Locatie:
Beeld & Geluid in Den Haag
Prijs:
Gratis (aanmelden vooraf)
Aanmelden
Delen