Persvrijheid onder druk: standplaats China en Turkije

Een kijkje achter de schermen bij en gesprek met correspondenten die te maken krijgen met repressie.
Hoe ga je te werk als journalist in een land waar de persvrijheid zwaar onder druk staat? NOS-correspondenten Sjoerd den Daas (China) en Mitra Nazar (Turkije) geven tijdens deze avond een uniek kijkje in de keuken. Aan de hand van videofragmenten uit het archief en vragen uit het publiek, onthullen zij tegen welke uitdagingen ze oplopen en hoe zij hun integriteit waarborgen.

China en Turkije zijn twee landen waar het slecht gesteld is met de persvrijheid. In de World Press Freedom Index die ieder jaar verschijnt rond de Internationale Dag van de Persvrijheid staan ze al jaren zeer laag genoteerd. De media worden er volledig of bijna volledig door de staat beheerst en de drang tot volledige controle is tijdens de COVID-pandemie nog groter geworden.

In deze moeilijke omstandigheden doen buitenlandse correspondenten zo goed mogelijk hun werk: het maken van betrouwbare en onafhankelijke nieuwsreportages. Tijdens deze thema-avond geven twee vooraanstaande correspondenten een kijkje in de keuken van het werk als correspondent. Dat doen zij mede aan de hand van vragen van het publiek en videofragmenten uit het archief. Hoe komen ze aan betrouwbare informatie en taxeren ze de propaganda van de autoriteiten? En hoe waarborgen ze de veiligheid van zichzelf en informatie waarmee zij werken? En vooral: zien zij lichtpuntjes waar het gaat om verbetering van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in deze landen?

Sprekers

Sjoerd den Daas is sinds 2019 NOS-correspondent in China. In een situatie van toenemende repressie en afnemende economische groei maakt hij kleine en grote verhalen, van de ontwikkelingen op het wereldtoneel tot het leven van de Chinezen in de steden en binnenlanden.

Mitra Nazar is sinds 2020 correspondent voor de NOS in Turkije en werkte eerder onder meer als correspondent voor de Balkanlanden. Ze belicht de enorme culturele en politieke diversiteit van het land dat vaak in de belangstelling staat vanwege zijn rol in de geopolitieke of Europese ontwikkelingen.

Tickets

Reguliere prijs: €9,-

Prijs met CJP, Studentenkaart of Ooievaarspas: €6,-

(Enkel op vertoon van desbetreffende kortingskaart)

Datum
9 mei '22
Tijdstip
20:00
Locatie:
Beeld & Geluid in Den Haag
Prijs:
€9,00
Koop tickets
Delen