MuseumJeugdUniversiteit

Tijdens deze kindercollegereeks (10 t/m 12 jaar) van MuseumJeugdUniversiteit praten experts van het Jeugdjournaal, Free Press Unlimited en Beeld en Geluid je in vier colleges bij over nieuws, journalistiek en persvrijheid. Aan het einde van deze collegereeks ga je naar huis met een welverdiend écht MJU diploma. Het ticket geeft je toegang tot alle colleges. De reeks is geschikt voor kinderen van 10 t/m 12 jaar

Hoe gaat het eraan toe op de redactie van het jeugdjournaal? Hoe kunnen foto’s een verhaal vertellen? Wat is persvrijheid? Hoe maak je nepnieuws? Het komt allemaal aan bod! Experts van het Jeugdjournaal, Free Press Unlimited en Beeld en Geluid praten je in vier colleges bij over nieuws, journalistiek en persvrijheid. Alle colleges zijn een combi van een hoor- en werkcollege. Het is dus niet alleen maar luisteren, je gaat juist zelf ook veel aan de slag!

Met het oog op de ontwikkelingen rondom het coronavirus zullen wij deze pagina blijven updaten en ons programma aanpassen aan de op dat moment geldende maatregelen en restricties.

Update 7/1

De collegereeks zal twee keer worden gegeven, zodat meer kinderen kunnen meedoen! De onderstaande data blijven hetzelfde, je kunt je aanmelden voor de ochtendreeks om 10:30 of de middagreeks om 12:00.

Programma

College 1: Waarom is nieuws zo vaak slecht nieuws? 

Annabelle Zandbergen – 14 februari


Er gebeurt elke dag ontzettend veel in de wereld, maar je ziet alleen een klein deel ervan terug in het Jeugdjournaal. Het Jeugdjournaal bepaalt voor jou als kijker wat belangrijk nieuws is. Hoe doen ze dat eigenlijk? En waarom maken ze deze keuzes? Annabelle Zandbergen, presentator van het Jeugdjournaal, gaat samen met jou op onderzoek uit. 

College 2: Hoe laat je iemand machtig lijken via beeld? 

Jop Euwijk – 14 maart


Een beeld zegt meer dan 1000 woorden, is een bekend gezegde. Journalisten moeten dus nadenken over hoe zij iets in beeld brengen. De manier waarop je iemand fotografeert of filmt, bepaalt bijvoorbeeld of iemand machtig of zwak lijkt. Conservator Jop Euwijk leert je een aantal tips en trics, en laat zien hoe keuzes van de fotograaf jouw beeld over een gebeurtenis kunnen beïnvloeden.

College 3: Wat is persvrijheid en waarom is het belangrijk?

Boris van Westering – 18 april


Over de hele wereld wordt journalisten het zwijgen opgelegd. Ze worden bedreigd en aangevallen bij hun pogingen de waarheid te vertellen.. In dit college vertelt Boris van Westering van Free Press Unlimited waarom het zo belangrijk is dat journalisten goed en veilig hun werk kunnen doen.

College 4: Hoe maak je betrouwbaar nepnieuws?

16 mei


Hoe herken én maak je nepnieuws? In dit college maak je kennis met alle technieken en mechanismen die schuilgaan achter de wereld van desinformatie. Dat doe je door zelf nepnieuws te maken én te verspreiden.
PS. Don’t try this at home. In dit college werken we volgens de methodes van onze partner DROG

FAQ

Heb ik met één ticket toegang tot de hele collegereeks?
Met je ticket heb je toegang tot alle vier de colleges. De deelnemers ontvangen een certificaat na het volgen van álle vier de colleges. Het volgen van een los college is niet mogelijk. 

Kan ik met mijn ochtendticket ook een middagcollege bijwonen?
Je ticket is geldig voor alle vier de colleges. Met een ochtendticket heb je dus uitsluitend toegang tot de vier ochtendcolleges. Je kunt over het algemeen niet tussendoor een college in de middag bijwonen. Mocht het onverhoopt écht niet uitkomen kun je mailen naar tickets.denhaag@beeldengeluid.nl, dan wordt er gekeken wat er voor je gedaan kan worden.
Mochten de rivm maatregelen versoepelen, dan is er een mogelijkheid dat de groepen worden samengevoegd naar 10:30 uur. Wij vragen u daar rekening mee te houden. Of dit het geval is hoort u tijdig van ons.

Datum
14 feb '21 - 23 mei '21
Tijdstip
10:30
Locatie:
Beeld en Geluid Den Haag
Prijs:
€20,00
Koop je tickets
Delen