MuseumJeugdUniversiteit

Deze collegereeks is voor alle nieuwsgierige kinderen! Experts van het Jeugdjournaal, Free Press Unlimited, SamSam en Beeld & Geluid praten je in vier colleges bij over nieuws, journalistiek en persvrijheid. Wat is nieuws en hoe wordt het gemaakt? Kan iedereen nepnieuws maken? Waar haal je als journalist juiste én goede verhalen vandaan? En wat als het niet veilig is om je werk te kunnen doen? Al dit soort vragen worden behandeld in de 4 hoor- en werkcolleges bij Beeld & Geluid in Den Haag .

Nieuws en nepnieuws voor nieuwsgierige kinderen

Data en tijden

  • College Jeugdjournaal over nieuws – 6 maart 11:00 uur
  • College Deepfakes – 3 april 11:00 uur
  • College met Free Press Unlimited over persvrijheid – 1 mei 11:00 uur 
  • College met SamSam (burgerrechten in de klas) over interviewen – 5 juni 11:00 uur

De MuseumJeugdUniversiteit is leuk voor kinderen van 8-12 jaar.

1. Wat is nieuws en hoe wordt het gemaakt? Jeugdjournaal

6 maart

Er gebeurt elke dag ontzettend veel in de wereld, maar je ziet alleen een klein deel ervan terug in het Jeugdjournaal. Het Jeugdjournaal bepaalt voor jou als kijker wat belangrijk nieuws is. Maar hoe doen ze dat eigenlijk en hoe wordt bepaald wat nieuws is? En waarom maken ze deze keuzes? Een presentator van het Jeugdjournaal, gaat samen met jou op onderzoek uit.


2. Workshop Deepfake door Matties Grooten

3 april

Je hebt vast weleens je vader, moeder, vriendje of vriendinnetje voor de gek gehouden door je voor te doen als iemand anders. Misschien door je te verkleden of een masker op te zetten. Tegenwoordig kun je op vele andere manieren mensen voor de gek houden, die vaak zo echt lijken dat je het verschil niet meer ziet tussen wat echt en wat nep is. Bijvoorbeeld met behulp filters op apps als Instagram en Snapchat maar ook door deepfake: een kunstmatige intelligentie techniek waarbij je heel makkelijk nepvideos kan maken. In deze workshop legt Matties Grooten je er alles over uit. Hij laat je zien wat deepfake is en hoe dat gemaakt wordt. Je gelooft je ogen niet!

3. Wat als een journalist niet overal over mag schrijven? Free Press Unlimited

1 mei

Over de hele wereld wordt journalisten het zwijgen opgelegd. Ze worden bedreigd en aangevallen bij hun pogingen de waarheid te vertellen.. In dit college vertelt Free Press Unlimited wat persvrijheid is en waarom het zo belangrijk is dat journalisten goed en veilig hun werk kunnen doen. En ze geven je een kijkje in attributen die vele journalisten in gevaarlijke gebieden hebben beschermd.

4. Hoe kom je aan een goed verhaal? SamSam

5 juni

In een krant en magazine staan vele nieuwtjes en verhalen. Om aan een goed en betrouwbaar verhaal te komen, wordt er vaak gebruik gemaakt van interviews. Bij een interview stelt een journalist vragen om meer te weten te komen van het verhaal en wat er precies is gebeurd. Vaak worden volwassenen geïnterviewd maar bij kindermagazine SamSam draait het om verhalen en nieuws dat wordt verteld door kinderen.

De redactie van kindermagazine SamSam leert je de beste interviewtechnieken, vertellen je hoe je nou aan een goed verhaal komt en welke keuzes je daarbij moet maken.

Tickets kopen

Datum
6 mrt '22
Tijdstip
11:00
Locatie:
Beeld & Geluid in Den Haag
Prijs:
€20
Koop tickets
Delen