Alexander Pleijter, universitair docent aan Universiteit Leiden, is expert op gebied van online journalistiek en factchecking. Hij onderzoekt de impact die nieuwe media hebben op de manier waarop journalisten werken en hoe nieuwe technologie de journalistiek beter kan maken. Ook is hij coördinator van Nieuwscheckers, het factcheckproject van de Universiteit Leiden. Hij bespreekt het gevaar van fake-news, misinformatie en desinformatie tijdens verkiezingen.
Thomas Mulder (Pointer, KRO-NCRV), Aster Dieleman (ANP) en Gerline van der Giessen (ANP) halen spraakmakende factchecks aan. Hoe gingen zij te werk bij het checken van beweringen? En met welke onderwerpen in het bijzonder begaven politici zich op glad ijs?
De conclusies van de Factcheckmarathon worden besproken door diverse politici. Renske Leijten is één van de boegbeelden van de SP en al ruim 15 jaar Tweede Kamerlid. Zij is één van de aanvoerders in het onder de aandacht brengen van de Toeslagenaffaire. Robert Barker is fractievoorzitter van Partij van de Dieren in de gemeenteraad van Den Haag. Serpil Ates is lid van de GroenLinks-fractie in de Haagse gemeenteraad. Hoe reflecteren deze politici op hun eigen rol? En hebben zij in de dagelijkse praktijk vaak met misinformatie te maken?
Moderator is Sofie van den Enk, radio- en tv-presentatrice van de KRO-NCRV (Keuringsdienst van Waarde). Mediaspecialist Pien van der Hoeven draagt een column voor. Vorige maand kwam haar boek Spoken uit, over nepnieuws en de Amerikaanse oorlogen in Vietnam en de Golf. Zij plaatst het fenomeen misinformatie in historisch perspectief.
Tijdens de Factcheckmarathon wordt ingezoomd op belangrijke thema’s die in meerdere regio’s spelen, zoals bijvoorbeeld stikstofuitstoot, de komst van asielzoekerscentra, coronabeleid en de woningmarkt. De deelnemende journalisten checken het waarheidsgehalte van berichten op social media over dit soort thema’s. De bevindingen worden aangeboden via het ANP en gepubliceerd op de websites van Pointer en Nieuwscheckers.
16.30 uur: Inloop en ontvangst met ‘factchecksnack’
17.00 uur: Start inhoudelijk programma
18.45 uur: Afsluiting inhoudelijk programma / borrel
Reguliere prijs: €9,-
Prijs met CJP, Studentenkaart of Ooievaarspas: €6,-
(Enkel op vertoon van desbetreffende kortingskaart)