Huizen van Aankomst

In het teken van ‘75 Jaar Vrijheid’ lanceert het Indisch Herinneringscentrum dit jaar het programma Huizen van Aankomst. Op zolders, pensions, woonkamers en in havens en musea, verspreid over Nederland wordt de impact van oorlog, kolonialisme en migratie voor een breed en divers publiek tastbaar én invoelbaar gemaakt.

Op 12 december 2020 lanceert het Indisch Herinneringscentrum 75 ‘Huizen van Aankomst’, dat geheel in het teken staat van de 350.000 personen die tussen 1945 en 1968 de voormalige kolonie Nederlands-Indië verlieten en van Nederland hun nieuwe huis maakten. Zij delen hun ervaringen over hun verblijf op plekken waar zij destijds opvang vonden. In samenwerken met onder andere Beeld & Geluid in Den Haag worden de verhalen van deze mensen gedeeld middels een bundel, video’s, livestreams en podcasts.

Kijk hier de uitzending terug:

Programma

Op 12 december vinden er om 13:30 uur en om 15:30 uur live programma’s plaats bij Beeld & Geluid in Den Haag en het Forum Groningen. De live-evenementen worden live uitgezonden op de website van Huizen van Aankomst en op de Facebookpagina en het Youtube-kanaal van het Indisch Herinneringscentrum. Naast de live-uitzendingen zijn er video’s van voorstellingen en muziek, en podcasts opgenomen die te bekijken en te beluisteren zijn op de website van Huizen van Aankomst.

Het programma wordt vanuit Beeld & Geluid in Den Haag geopend door Yvonne van Genugten en zal onder andere bestaan uit ‘aankomst’ beelden uit het archief van Beeld & Geluid, het Haagse aankomst van schrijfster Yvonne Keuls, het Dordrechtse verhaal achter Hotel Oranje en een optreden van theatermaakster Valentina Toth.

Het programma wordt vervolgd in het Forum in Groningen en wordt gepresenteerd door Rocky Tuhuteru. Hier komen de verhalen en perspectieven van verschillende ervaringsdeskundigen aan bod. Zo spreekt Rocky met tweede en derde generatie Molukkers, met een persoon uit de kleine Toegoenese gemeenschap, met ex-Nieuw-Guinea gangers, en wordt er een video gepresenteerd waarin een Indische familie voor het eerst teruggaat naar het contractpension waar ze ooit werden opgevangen.

Over ‘Huizen van Aankomst’

‘Huizen van Aankomst’ was onderdeel van de herdenking en viering van het officiële einde van WOII op 15 augustus 2020 en staat in verbinding met ‘75 Jaar Vrijheid’. Tussen 1945 en 1968 kwamen ruim 350.000 mensen uit voormalig Nederlands-Indië en het huidige Indonesië in Nederland terecht. Voor sommigen was Nederland een nieuw thuis, voor anderen een tijdelijk tussenstation.

Huizen van Aankomst is een programma dat in 2020 wordt gerealiseerd door het Indisch Herinneringscentrum dankzij steun van het vfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gravin van Bylandt Stichting en adviespartner Partizan Publik.

Datum
12 dec '20
Tijdstip
13:30
Locatie:
Online
Delen