Het Factcheckdebat

Dit evenement, mede georganiseerd door Beeld & Geluid in Den Haag, vindt plaats bij Beeld & Geluid in Hilversum.
Ook bij factcheckers slaat de twijfel weleens toe. Bereikt mijn factcheck de juiste mensen? Overtuig ik het publiek of geef ik de onzin juist meer aandacht? Tijdens Het Factcheckdebat ga je in gesprek met verschillende factcheckers over de effectiviteit van factchecks.

We beginnen de middag met twee workshops waaruit je kunt kiezen. Wil je meer leren over hoe je een factcheck zo kan opschrijven en vormgeven dat het niet bijdraagt aan polarisatie van een debat en de juiste doelgroep bereik? Of ga je misleidende informatie in video’s spotten? De workshops worden gegeven door factcheckers van de VRT, Pointer, Het Algemeen Dagblad en onderzoekers van de Universiteit Leiden. 

De middag eindigt met een debat over de effectiviteit van factchecks tussen Aaron Mirck, schrijver van het boek: Niet appen tijdens het eten en Jan Jagers, hoofd van het factcheckteam van het weekblad Knack Magazine. Mirck waarschuwt ervoor dat factchecks de onwaarheid die ze willen ontkrachten juist een groot podium geven.

Na het debat belicht Maarten Keulemans het gebruik van wetenschappelijk onderzoek in factchecks. Keulemans vertelt over hoe journalisten en politici aan de haal gaan met onderzoeksresultaten en deze verkeerd uitleggen.

Programma

14:30-16:00 

Workshop I: Hoe zorg ik ervoor dat mijn factcheck goed wordt ontvangen?

Een journalist spoort een leugen of halve waarheid op en ontkracht dit in een de vorm van een factcheck, artikel of nieuwsitem. Maar hoe zorg je ervoor dat je de onwaarheid niet juist meer aandacht geeft? 

Marina Tulin (UvA) onderzocht hoe je een factcheck of nieuwsitem zo kan opschrijven en vormgeven dat het niet bijdraagt aan polarisatie van een debat en de juiste doelgroep bereikt. Luc van Bakel (VRT) past de resultaten van dit wetenschappelijke onderzoek toe in de praktijk van zijn redactie. In een training geven ze vijf tips waardoor factchecks maximale impact krijgen. Van Bakel en Tulin zijn aangesloten bij BENDEDMO, Vlaams-Nederlandse samenwerking tegen desinformatie, voor en door factcheckers, mediabedrijven, wetenschappers en andere experts.

14:30-16:00 

Workshop II: Spot de junkvideo op TikTok

In het verleden volgden factcheckers vooral politieke debatten op televisie en radio. Tegenwoordig zijn social media hét terrein voor factcheckers. Welke stappen neemt een factchecker bij het debunken van TikTokvideo’s? En hoe goed lukt het jou om misleidende informatie in video’s te spotten?

In deze workshop krijg je een crashcourse van een factchecker. Daarna ga je zelf aan de slag om uit TikTok-video’s desinformatie op te sporen. Je werkt mee aan het ontwikkelen van een algoritme (digitale bullshitmeter) om junkvideo’s op TikTok te detecteren.

16:00-17:15 

Debat: De twijfels van factcheckers

Na de workshops is er het gezamenlijke programma, dat onder meer bestaat uit een keynote van Maarten Keulemans over het interpreteren van wetenschappelijke rapporteren door journalisten en politici. Daarnaast gaan we in debat over het nut van factchecks.

17:15 

Borrel

De aanleiding van Het Factcheckdebat is de Factcheckmarathon die factcheckers van Pointer, Algemeen Dagblad en Nieuwscheckers organiseren. Een week lang checken ze uitspraken van politici in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen.

Aanmelden

Meld je aan voor één van de workshops via onderstaande link. Je ticket voor de workshop geeft automatisch toegang tot het aansluitende plenaire programma. Houd er rekening mee dat zowel de workshops als het plenaire programma plaatsvindt bij Beeld & Geluid in Hilversum.

Datum
15 mrt '23
Tijdstip
14:30
Locatie:
Beeld & Geluid in Hilversum
Prijs:
€5,00 (inclusief gratis drankje)
Koop tickets
Delen