Evergreen Satire: Historical cartoons in a modern perspective

Een online bijeenkomst met diverse internationale sprekers over de sociaal-historische impact van spotprenten.
Beeld & Geluid in Den Haag en Cartoon Movement organiseren de tweede aflevering van de serie Evergreen Satire: Historical cartoons in a modern perspective, die is gewijd aan de impact van cartoons in heden en verleden.

Let op: dit evenement is Engelstalig / Please be aware that this event will be held in English

Krachtige spotprenten zijn tijdloos. Hun boodschap weerklinkt in de geschiedenis en kan ons veel leren over onszelf, hoe we met elkaar communiceren. Daarom werken het Beeld & Geluid in Den Haag en Cartoon Momevent samen voor het project Evergreen Satire: Historical cartoons in a modern perspective. Cartoonisten Tjeerd Royaards en Emanuele Del Rosso gaan het gesprek aan met directeuren van archieforganisaties die veelomvattende cartooncollecties in hun bezit hebben. Samen bespreken ze verschillende spotprenten uit hun collecties en onderzoeken hoe deze werken het heden met het verleden verbinden.

Het thema van deze editie is: sociale bewegingen en sociale onrust. Hoe worden protesten en revolutionaire momenten verbeeld door cartoonisten, vroeger en nu? Zijn er terugkerende metaforen of thema’s? Aan de hand van cartoons uit de archieven van onder meer Europeana Foundation en de Cartoon Movement onderzoekers de sprekers belang van cartoons voor het vastleggen en vormgeven van de geschiedenis.

Te gast tijdens deze editie van Evergreen Satire zijn:
Douglas McCarthy – Collections Engagement Manager, Europeana Foundation
Kim Robinson – Collection coordinator at Amsab – Institute for Social History

Het evenement wordt gepresenteerd door:
Tjeerd Royaards – cartoonredacteur en hoofdredacteur Cartoon Movement
Emanuele Del Ross – cartoonredacteur en communicatiespecialist

Tickets

Dit evenement vindt online plaats en is gratis toegankelijk. Meld je aan via deze link om op de dag van het evenement een link naar de livestream te ontvangen.

Datum
23 feb '22
Tijdstip
16:00
Locatie:
Online
Prijs:
Gratis
Aanmelden
Delen