Een eerlijk gesprek over Indonesië

Indonesië is het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog de onafhankelijkheid van zijn kolonisator, Nederland, uitroept. Toch duurt het nog jaren voordat de Nederlandse staat dat accepteert. Wat is er precies gebeurd onder de Nederlandse overheersing. En waarom is het van belang om deze geschiedenis onderdeel te maken van ons collectieve geheugen? Met o.a. David van Reybrouck, auteur van het boek Revolusi.

In het gesprek buigen historicus David van Reybrouck, schrijvers Karin Amatmoekrim en Reggie Baay en politicoloog Jet Bussemaker zich over de vraag hoe we de complexe geschiedenis van Indonesië onderdeel maken van het Nederlandse cultureel erfgoed. Met als doel om concrete ideeën te formuleren die bijdragen aan verspreiding van kennis over dit onderwerp. Programmamaker Yanti Danoekoesoemo zal deelnemen als gespreksmoderator .

De avond is het vervolg van het boek Revolusi van David van Reybrouck, dat in 2020 verscheen. In het voorjaar van 2021 werd de gelijknamige podcast uitgebracht, een productie van de Vlaamse radiozender Klara in samenwerking met De Correspondent.

Aan het eind van de avond hopen de gasten weg te lopen met vijf concrete ideeën om de archipel onlosmakelijk te verbinden met de nationale geschiedenis. 

Over de sprekers

David van Reybrouck is auteur en onder andere bekend van het boek Revolusi. In de gelijknamige podcast heeft hij ons meegenomen door de geschiedenis van Indonesië en beschrijft hij welke rol Nederland hierin had.

Yanti Danoekoesoemo is er in gespecialiseerd om wetenschap toegankelijk te maken voor het publiek. Samen met de gasten zal zij tijdens deze avond op zoek gaan naar concrete vervolgstappen.

Karin Amatmoekrim is al jaren aan De Correspondent verbonden als correspondent Verzwegen geschiedenis. Samen met The Black Archives zorgde ze ervoor dat episodes uit de geschiedenis van Suriname opgenomen werden in het huidige lesmateriaal en droeg zo bij aan de zichtbaarheid hiervan. 

Reggie Baay is journalist en schrijver en verdiepte zich jarenlang in de koloniale geschiedenis van Nederland in Indonesië.

Jet Bussemaker is politicoloog. Eerder was ze Kamerlid voor de PvdA, staatssecretaris van VWS en Minister van OCW. Op 25 oktober 2021 is onder haar leiding de commissie ‘Versterking kennis geschiedenis voormalig Nederlands-Indië’ van start gegaan. Deze commissie gaat onder andere aan de slag met de vraag hoe de kennis over voormalig Nederlands-Indië vergroot kan worden.

Tickets


Welkom met een coronatoegangsbewijs
Tijdens je bezoek aan Beeld & Geluid in Den Haag staan jouw veiligheid en gezondheid, en die van onze medewerkers, voorop. Daarom zijn wij genoodzaakt bezoekers te vragen een coronatoegangsbewijs te tonen bij binnenkomst.

Om het bezoek voor iedereen veilig te houden, vragen wij begrip hiervoor.
Mocht je een restitutie aan willen vragen of een nieuwe datum willen boeken dan kan dat via deze pagina.

Datum
20 nov '21
Tijdstip
20:00
Locatie:
Beeld & Geluid in Den Haag
Prijs:
v.a. € 5,-
Uitverkocht
Delen